Najbrži oporavak kod povreda hrskavica postoji kad se primenjuje plazma obogaćena trombocitima u terapijskim procedurama.

      Čitaj dalje simptomi.rs

  


 

Da li u starosti zaista postoji opadanje nivoa hormona testosterona kod osoba muškog pola, ili je u pitanju samo mit?

   Čitaj dalje simptomi.rs 

 


  Da li aspirin može poboljšati prognozu kod pacijenata sa karcinomom prostate. Najnovija istraživanja u ovom polju ohrabruju... 

    Čitaj dalje simptomi.rs 

Pročitajte o pripremama za trudnoću, razvoju bebe po mesecima, nezi novorodjenčeta i nezi odojčeta...

Aktivno vodite računa o svom zdravlja uz najefikasnije medicinske kalkulatore.

Pratite svoju trudnoću kroz nedelje na najvećem i najdetaljijem medicinskom portalu u regionu.

Svi lekovi na jednom mestu, indikacije, kontraindikacije, neželjena dejstva, način primene i doziranje.

Pozivamo sve vlasnike ordinacija, poliklinika, apoteka, stomatoloških ordinacija, dijagnostičkih centara, staračkih domova, laboratorija i  kozmetičkih salona, da izvrše upis u adresar ustanova na najvećem medicinskom sajtu u regionu.

Obnavljanje oštećenih perifernih nerava

Naučnici sa univerziteta Exeter zajedno sa kolegama sa univerziteta Rutgers, države Nevark u Americi, otkrili su način na koji ćelije koje oblažu periferne nerve, Švanove ćelije, vrše funkciju zaštite, ali i obnavljanja pomenutih nerava nastalih naročito tokom bolesti i povreda.

 

Rezultati ove studije objavljeni su u časopisu Journal of Neuroscience i ciljaju ka razvoju novih opcija lečenja kod povreda i oštećenja perifernih nerava.

Periferni nervni sistem predstavlja nervni sistem koji ne obuhvata mozak i kičmenu moždinu. U pitanju su motorni, senzorni i mešoviti nervi koji se nalaze na telu i na ekstremitetima.  

Oštećenja ovih nerava mogu da nastanu kako kod povreda, tako i kod raznih oboljenja, poput dijabetesa, gde se javlja dijabetična neuropatija, ili kod nekih demijelinizirajućih bolesti 

Švanove ćelije imaju funkciju omotača oko nerava koji svojim prisustvom ubrzava protok informacija (nervni impulsi) kroz nerve. Pomenuto istzraživanje je pokazalo da ove ćelije mogu da se vrate u stanje primarnih ćelija koje kasnije mogu da se diferentuju i da popravljaju oštećena nervna vlakna.  Nivo do kog se ovo dogadja je veoma veliki, ali nije dovoljan da se razvije novi nerv, kod slučaja kidanja, ili presecanja. 

Naučnici veruju da ova sposobnost Švanovih ćelija da se vrate u primarni oblik može da pokrene oporavak oštećenja nastalih traumom, ili usled bolesti

Tokom ovog istraživanja, identifikovan je protein cJun, koji je najbitniji za povraćaj Švanovih ćelija u primarni oblik. Ovaj protein biva aktiviran kada nastane oštećenje na površini Švanovih ćelija, i identifikovani su čak i molekuli koji vrše ovu aktivaciju.

Profesor David Parkinson sa univerziteta Exeter rekao je : "Rezultati ovog istraživanja su veoma uzbudljivi, jer smo pokazali da naše telo može da obnavlja periferni nervni sistem, a pokazali smo i tačan mehanizam kako je to moguće. Sa daljim napretkom istraživanja i medicine uopšte, mogli bismo da se nadamo velikim rezultatima na ovom polju."