Obnavljanje oštećenih perifernih nerava

Obnavljanje oštećenih perifernih nerava

Naučnici sa univerziteta Exeter zajedno sa kolegama sa univerziteta Rutgers, države Nevark u Americi, otkrili su način na koji ćelije koje oblažu periferne nerve, Švanove ćelije, vrše funkciju zaštite, ali i obnavljanja pomenutih nerava nastalih naročito tokom bolesti i povreda.

 

Rezultati ove studije objavljeni su u časopisu Journal of Neuroscience i ciljaju ka razvoju novih opcija lečenja kod povreda i oštećenja perifernih nerava.

Periferni nervni sistem predstavlja nervni sistem koji ne obuhvata mozak i kičmenu moždinu. U pitanju su motorni, senzorni i mešoviti nervi koji se nalaze na telu i na ekstremitetima.  

Oštećenja ovih nerava mogu da nastanu kako kod povreda, tako i kod raznih oboljenja, poput dijabetesa, gde se javlja dijabetična neuropatija, ili kod nekih demijelinizirajućih bolesti 

Švanove ćelije imaju funkciju omotača oko nerava koji svojim prisustvom ubrzava protok informacija (nervni impulsi) kroz nerve. Pomenuto istzraživanje je pokazalo da ove ćelije mogu da se vrate u stanje primarnih ćelija koje kasnije mogu da se diferentuju i da popravljaju oštećena nervna vlakna.  Nivo do kog se ovo dogadja je veoma veliki, ali nije dovoljan da se razvije novi nerv, kod slučaja kidanja, ili presecanja. 

Naučnici veruju da ova sposobnost Švanovih ćelija da se vrate u primarni oblik može da pokrene oporavak oštećenja nastalih traumom, ili usled bolesti

Tokom ovog istraživanja, identifikovan je protein cJun, koji je najbitniji za povraćaj Švanovih ćelija u primarni oblik. Ovaj protein biva aktiviran kada nastane oštećenje na površini Švanovih ćelija, i identifikovani su čak i molekuli koji vrše ovu aktivaciju.

Profesor David Parkinson sa univerziteta Exeter rekao je : "Rezultati ovog istraživanja su veoma uzbudljivi, jer smo pokazali da naše telo može da obnavlja periferni nervni sistem, a pokazali smo i tačan mehanizam kako je to moguće. Sa daljim napretkom istraživanja i medicine uopšte, mogli bismo da se nadamo velikim rezultatima na ovom polju."

Kada su u pitanju povrede hrskavica kod sportista, plazma obogaćena trombocitima može da bude veoma efikasan i siguran metod lečenja, rezultati su istraživanja koje je sprovedeno na Ortopedskom institutu u Bolonji, a predstavljeni su Ortopedskom društvu sportske medicine u Baltimoru ove godine. 

Ova terapija je još uvek u domenu eksperimentalne, ali istraživanja poput ovog može da pruži veoma značajan doprinos lečenju ovih povreda.  

Što je posebno značajno je činjenica da ni jedan od pacijenata koji su lečeni na ovaj način nije razvio ni jednu od čestih komplikacija ovih povreda, kakve su tromboze dubokih vena, ili infekcije. 

      Čitaj dalje simptomi.rs   


 

Već dugo postoji uvreženo mišljenje da nivoi testosterona opadaju sa godinama, ali najnovija istraživanja pokazuju da ovo ne mora da bude slučaj uvek u vezi sa godinama, već se tome dodaje i ponašanje poput pušenja, promena zdravlja, a naročito gojaznost i depresija. 

Hormon testosteron se proizvodi u testisima i kontroliše razvoj sekundarnih seksualnih karakteristika, poput razvoja mišićne mase, ali i samih seksualnih funkcija poput plodnosti i potencije.

Dr Gary Wittert, profesor na Univerzitetu Adelaide u Australiji rekao je "Veoma je važno razumeti da opadanje nivoa testosterona nije prirodan proces starenja, već postoji tesna veza sa drugim procesima i njegovim smanjivanjem.”

   Čitaj dalje simptomi.rs    


  

Uzimanje malih doza aspirina na svakodnevnoj osnovi može da pomogne u ukupnoj prognozi pacijenata koji su oboleli od karcinoma prostate, bez obzira na koji način se leče, rezultati su istraživanja koje je objavljeno u časopisu Journal of Clinical Oncology.

Pomenuta studija je sprovedena na Univerzitetu u Teksasu i tom prilikom je  saopšteno da aspirin može da umanji rasta malignih ćelija raka.

    Čitaj dalje simptomi.rs   

 

 


 

                         

Go to top