„CANCER PROTECTION“ – PRVA POLISA ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA ZA SLUČAJ OBOLEVANJA OD RAKA U SRBIJI

 

 

           dr-samardzic Kompanija „Dunav osiguranje“ ponudila je srpskom tržištu jedinstvenu polisu dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja za slučaj obolevanja od raka – Cancer protection, prvu takve vrste u Srbiji. Ovakav vid dodatnog zdravstvenog osiguranja podrazumeva isplatu ugovorene sume ili njenog dela ukoliko se u toku trajanja osiguranja postavi prva dijagnoza raka. Osim finansijske podrške, ovim vidom osiguranja obuhvaćena je mogućnost pribavljanja drugog lekarskog mišljenja u referentnim onkološkim centrima u svetu. O tome kolika je potreba za ovakvim vidom zdravstvenog osiguranja u Srbiji, ali i o značaju programa za pacijente kod nas, za naš časopis govori doc. dr Janko Samardžić, klinički farmakolog Medicinskog fakulteta u Beogradu. 

„Mislim da je Kompanija ‘Dunav osiguranje’, na najbolji način, prepoznala realnu potrebu i prioritete u oblasti dobrovoljnog, dodatnog zdravstvenog osiguranja. Ovakav vid osiguranja, uz odgovarajuće nacionalne programe ranog otkrivanja raka, već decenijama postoji u zemljama s najrazvijenijom zdravstvenom zaštitom, poput zemalja Skandinavije. O značaju ovakve vrste osiguranja najbolje govori podatak da upravo te zemlje imaju najnižu stopu obolevanja i umiranja od raka u Evropi“, ističe Samardžić.

            Motiv potrebe za ovom vrstom specijalizovanog osiguranja nije teško naći. Prema podacima referentnih zdravstvenih ustanova u Srbiji, maligne bolesti jedan su od vodećih uzroka umiranja u našoj zemlji. Svake godine u Srbiji od raka oboli oko 36.000 osoba, a umre oko 19.000 pacijenata. Poslednjih godina napravljeni su veliki pomaci u dijagnostici i terapiji malignih bolesti, ali se, nažalost, oni kojima se uspostavi dijagnoza ove teške bolesti vrlo često već na sledećem koraku susreću sa još jednom teško premostivom barijerom – finansijskim problemima i potrebom za lečenjem u inostranstvu. Dr Samardžić ističe da je finansijska podrška u ovakvim, teškim trenucima od izuzetnog značaja, i to ne samo zbog troškova lečenja i rehabilitacije, već i zbog indirektnih troškova koji nastaju zbog odsustvovanja s posla, porodičnih obaveza i brojnih dodatnih izdataka koji se mogu javiti.

            „Pored smanjenja finansijskog rizika i nesigurnosti, mogućnost dobijanja drugog lekarskog mišljenja u referentnim onkološkim centrima u svetu predstavlja odgovarajuću stručnu podršku u smislu postavljanja precizne i tačne dijagnoze i preporučenog načina lečenja. Smatram da ćemo, u narednim godinama, sve više imati potreba za dodatnim analizama i mišljenjem, pre svega zbog same prirode malignih bolesti, ali i zbog neophodnosti multidisciplinarnog pristupa“, ocenjuje dr Samardžić. On kaže da je Srbija, u poređenju s drugim evropskim zemljama, zemlja srednje učestalosti pojave raka, ali visoke stope mortaliteta, to jest umiranja. Znatno niže stope umiranja od malignih bolesti u pojedinim zemljama govore da se ta bolest može pobediti ukoliko se na vreme dijagnostikuje i na pravi način leči. Međutim, ističe dr Samardžić,, treba naglasiti da se situacija i kod nas popravlja poslednjih godina. Smrtnost opada, posebno kod raka dojke, kao rezultat dobre prevencije i obaveznog skrininga, odnosno ranog otkrivanja bolesti.

            Dr Samardžić upozorava da se rak može pobediti jedino znanjem, pravovremenom dijagnozom i terapijom koja je prilagođena svakom pojedinačnom pacijentu. Rak dojke i štitaste žlezde, ili drugi maligni tumori, mogu biti stopostotno izlečivi u prvom stadijumu bolesti.

„Važno je da shvatimo da se ova bolest ne dešava nekim drugim ljudima, već svima nama, i da će se javljati sve češće, ali i da je potencijalno izlečiva bolest. Rak koji se prepozna na vreme je izlečiv“, izričit je doktor Samardžić. Njegov zaključak i savet jeste da prevencija i zdrav stil života, bez pušenja, alkoholizma i gojaznosti, može dovesti do pada obolelih za više od 30 posto. Zaključivanje polise dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja za slučaj obolevanja od raka svakako je optimalan vid preventive.

 

registracija vozila sajt    kasko osiguranje sajt

Contractubex protiv ožiljaka

hijaluronski fileri, botoks, prp, vampirski lifting 

 


 

 

 

 

plasticna hirurgija, hijaluronski fileri, botoks, mezoterapija, prp

 

                                    

 

 

 

Go to top