Prehlada - ono što treba da znate (simptomi, nastanak i lečenje)

 Prehlada - ono što treba da znate (simptomi, nastanak i lečenje)

Prehlada je virusna infekcija sa kojom se sreće većina ljudi svake zime.To je najčešća zarazna bolest, pogađa gornje disajne puteve i poznata je kao nasofaringitis, rinofaringitis ili akutna viroza. Prosečno osoba oboli 2-3 puta godišnje dok deca oboljevaju i češće 6-12 puta, posebno deca u kolektivima(vrtići,škole)
Kako prepoznati prehladu i razlikovati je od oboljenja slicne simptomatologije kao što su grip ili alergijski rinitis?

Simptomi prehlade su kijanje, zapušen nos, upaljeno grlo, kašalj i oni su uglavnom posledica imunoloskog odgovora organizma a manje posledica oštećenja tkiva od strane virusa, što će reći da prehlada nije opasna, uglavnom se spontano povlači u roku od par dana, retko je praćena visokom temperaturom i bolovima u telu, čak ponekada prelezana može i da dovede do stimulacije imunog odgovora..
Prehladu izaziva preko 200 virusa i to, zajedno sa njihovom sklonošću ka mutacijama je glavni razlog zašto ne postoji adekvatna vakcina protiv prehlade. U najvećem procentu i sa najvećom virulentnošću izazivači prehlade su rinovirusi koji se prenose direktnim kontaktom sa obolelim, vezuju za humane ICAM-1 receptore i aktiviraju medijatore zapaljenskog procesa koji uzrokuju simptome prehlade. Virusi se obično prenose udisanjem ili gutanjem kapljica koje ga sadrze, ako se nalazimo u blizini obolele osobe ili preko kontaminiranih predmeta, tako da je osnovna mera zaštite upravo fizičko sprečavanje virusa da dopru do sluzokoze disajnih puteva nošenjem maske i odgovarajućom higijenom ruku. Ono što može da se u preventivi preporuči jesu preparati sa cinkom, koji mogu i da prorede broj godišnjih ponavljanja prehlade, beta glukani, extrakt ploda zove, ekstrakt korena južnoafričke muškatle dok sam vitamin C moze neznatno da skrati dužinu trajanja bolesti...takodje, korisnim se pokazalo i ispiranje sluzokože nosa slanim rastvorima, posebno onim koji u sebi sadrže cink bitno je i utopljavanje tela. Kada nas prehlada savlada, preporučuje se mirovanje, unos dovoljno tečnosti i simptomatska terapija antipireticima,analgeticima, po potrebi antitusici i dekongestivi...

Dok prehlada obično nema komplikacije, grip(influenca) ima težu kliničku sliku poput visoke temperature(izmedju 38-40 stepeni C), jake glavobolje, bolova po celom telu, umora i opšte slabosti organizma koja može da traje i do 3 nedelje, kašalj je jak i često sa komplikacijama, dok je kijanje i zapušenost nosa prisutno u manjoj meri. O komplikacijama koje ga prate treba posebno voditi računa kod starije populacije i imunološki kompromitovanih osoba, tako da je pozeljno obratiti se lekaru na vreme.Epidemiološka istraživanja su pokazala da se grip redovno pojavljuje oko Nove godine, tako da je poželjno pravovremeno vakcinisanje u oktobru da bi se postigao adekvatan i pravovremeni imunoloski odgovor organizma na virus gripa.

Treće oboljenje, srodne simptomatologie je alergija koju karakteriše curenje iz nosa, kijanje u serijama, svrab u nosu i očima, kao i suzenje očiju, sekret je u ovom slučaju bistar i vodenast dok je kod prehlade viskozniji.
poželjno je napraviti razliku izmedju navedenih oboljenja radi preduzimanja odgovarajucih terapijskih koraka, saveta ili usmeravanja pacijenta lekaru.

Autor
mr.ph Stanosevic Jelena,apoteka Filly Farm,Beograd

 

registracija vozila sajt    kasko osiguranje sajt

Contractubex protiv ožiljaka

hijaluronski fileri, botoks, prp, vampirski lifting 

 


 

 

 

 

plasticna hirurgija, hijaluronski fileri, botoks, mezoterapija, prp

 

                                    

 

 

 

Go to top