Trinaesta nedelja trudnoće

Nastavlja se razvoj posteljice koja doprema hranjive sastojke kao i kiseonik bebi, ali i izbacuje neželjene supstance iz organizma bebe. Posteljica sada preuzima u potpunosti hormonsku funkciju žutog tela jajnika, što je od presudnog značaja za održavanje trudnoće.

Posteljica je obično okruglog oblika i u vreme termina porodjaja će težiti oko 500 g. Ima dve površine: jednu hrapavu sa koje polaze horionske resice i usađuju se duboko u sluzokožu materice i drugu stranu koja je glatka i prekrivena tankom opnom.

Ova opna se nastavlja i širi od posteljice oblažući celu unutrašnjost materice stvarajući šupljinu ispunjenu tečnošću u kojoj se nalazi fetus. Opna se zapravo sastoji od dva lista, amniona i horiona, koji su slepljeni. Sa glatke strane posteljice polaze krvni sudovi  preko kojih je fetus u vezi sa posteljicom i majkom.

Nastavlja se i oblikovanje lica, naročito nosa i obraza, a očni kapci se spajaju i ostaće zatvoreni skoro četiri meseca. Sada se jasno razlikuje koštano tkivo koje je već na svom mestu. Rast ručica omogućava njihovo pomeranje i stavljanje palca u usta. Vaša beba sada već može da guta manje količine plodove vode i od nje da stvara mokraću.Vaša beba je dugačka 6.5 - 7.8 cm, a teška 15 - 30 g.

Smanjuju se i postepeno prestaju tipične tegobe rane trudnoće, naročito jutarnja mučnina, povraćanje kao i razdražljivost. Sa završetkom razdoblja embriogeneze, u kom rizik od  spontanog pobačaja iznosi oko 15%, kao i preuzimanjem mnogobrojnih funkcija žutog tela od strane posteljice stabilizuje se dotok hormona trudnoće i ujedno pada rizik od spontanog prekida trudnoće na nekih 10% što ostaje konstatno do kraja 28. nedelje.

Najčešći razlog tzv. ranom spontanom pobačaju (pobačaj do 16. nedelje trudnoće) je teško oštećenje embrionalne/fetalne osnove bilo da se radi o hromozomalnom, ili egzogenom oštećenju. Kasni pobačaj je pobačaj koji se dešava između 16. i 28.nedelje trudnoće, a najčešći razlozi ovom su malformacije materice, miomi, insuficijencija vrata materice, kao i infekcije. Rizik ponavljanog spontanog pobačaja nakon jednog spontanog pobačaja iznosi 24%. 

Važno je i probeći nekim osnovnim načelima u Vašoj porodici. Perite često ruke, nemojte koristiti zajednički peškir i četkicu za zube, a ukoliko je neki od članova vaše porodice bolestan, potrebno je često menjati posteljinu. Zaobiđite bolesne prijatelje i poznanike u trudnoći. Vaša okolina će sigurno imati razumevanja za vaš postupak. Ukoliko vaša deca dobiju bilo kakav osip, svakako što ranije konsultujte pedijatra. Pobrinite se za zdravlje i vakcinaciju kućnih ljubimaca.

Contractubex protiv ožiljaka

hijaluronski fileri, botoks, prp, vampirski lifting 

 


 

 

 

 

plasticna hirurgija, hijaluronski fileri, botoks, mezoterapija, prp

 

                                    

 

 

 

Tabela plodnih dana, samo na sajtu simptomi.rs

Android aplikacija - trudnoca kroz nedelje

Trudnoća kroz nedelje

Android aplikacija

Od sada možete da pratite svoju trudnoći bilo kada, bilo gde.

Preuzmite aplikacija za svoj android uredjaj

SA OVE ADRESE, ili jednostavno možete da skenirate sledeći kod

 

Trudnoca

Go to top