Jedanaesta nedelja trudnoće

Glava Vaše bebe još uvek svojom veličinom nadmašuje telo, i čini gotovo celu polovinu dužine tela. Razlog zašto se to javlja je veoma rani početak razvoja mozga.  Ušne školjke se  premeštaju od vrata prema njihovom mestu na glavi. Napreduje razvoj ostalih organa. U trbuhu se  razvijaju creva, koja se  mogu videti ultrazvučno i u pupčanoj vrpci (fiziološka omfalokela) što je za ovaj period embriogeneze sasvim normalno. Creva se tokom sledeće nedelje vraćaju na svoje mesto, u trbuh. Razvija se mišićni sloj creva, koja počinju da dobijaju peristaltiku. Dovršava se razvoj spoljašnjih polnih organa Vaše bebe. Beba je dugačka 4.5 - 6.0 cm, a teška je 8 - 10 g.

 

Sa napredovanjem trudnoće, uz delovanje hormona trudnoće dolazi do porasta bazalnog metabolizma kao i volumena krvi. Najveći uticaj na porast bazalnog metabolizma ima porast funkcije štitaste žlezde, čija aktivnost pod uticajem estrogena raste za nekih 25%.

Otprilike, toliko iznosi i porast bazalnog metabolizma. Volumen krvi raste tokom cele trudnoće. Pri tome je značajniji porast plazme (tečne faze krvi) čija količina raste za 30%, dok procenat krvnih ćelija sa porastom od samo 25% ne prati ovaj porast količine krvne plazme, zbog čega se javlja anemija usled hemodilucije (usled neproporcionalnog porasta različitih faza krvi). Iz istog razloga se preporučuje kontrolisanje krvne slike najmanje dva puta tokom trudnoće: na samom početku, kao i  oko 28. nedelje trudnoće.

Usled porasta bazalnog metabolizma kao i volumena krvi možete osećati nalete toplote i znojenja. Pazite na dovoljan unos tečnosti i izbegavajte masnu hranu.

 

hijaluronski fileri, botoks, prp, vampirski lifting

plasticna hirurgija, hijaluronski fileri, botoks, mezoterapija, prp


 

 

  

lekarski pregled za vozacku

                                    

 

 

 

Tabela plodnih dana, samo na sajtu simptomi.rs

Android aplikacija - trudnoca kroz nedelje

Trudnoća kroz nedelje

Android aplikacija

Od sada možete da pratite svoju trudnoći bilo kada, bilo gde.

Preuzmite aplikacija za svoj android uredjaj

SA OVE ADRESE, ili jednostavno možete da skenirate sledeći kod

 

Trudnoca

Go to top