Trudnoca,porodjaj,stetoskop,simptomi,lecenje,Beograd,Srbija

Prva nedelja trudnoće

Trudnoća se broji od prvog dana posljednje menstruacije, a ne od dana začeća, kako većina žena misli. Razlog zašto je to tako, je što vrlo mali procenat žena (10 - 15%) ima ciklus na svakih 28 dana, pa se ne može odrediti tačan dan kada je došlo do oplodnje. U ovoj nedelji, dakle, još nije došlo do ovulacije i oplodnje, pa niste još ni trudni. Interesantno, zar ne? Ovo je vreme razmišljanja o trudnoći i planiranja trudnoće. U svakom slučaju, buduće majke moraju da znaju da se  preporučuje izbegavanje pušenja i alkohola, kao i uzimanje odredjenih lekova, pa bi bilo poželjno da se konsultujete sa svojim lekarom, ginekologom.

Opširnije: 1. nedelja trudnoće

Druga nedelja trudnoće

Menstruacija je prestala i sada se Vaše telo priprema za ovulaciju. Nivo estrogena (polni hormon) u organizmu se povećava, sve do trenutka kada zaista i dodje do ovulacije. Povećava se libido (polna želja) i sledeće nedelje bi trebalo da se dogodi oplodnja. Još uvek niste trudni, ali je ovo, ipak druga nedelja. Ovulacija je vreme najveće plodnosti žene. Jajna ćelija je sposobna za oplodnju svega 4 sata nakon ovulacije,  ali srećom, spermatozoidi mogu živeti i 72 sata u sluzokoži materice.

Opširnije: 2. nedelje trudnoće

Treća nedelja trudnoće

Mogućnost začeća povećaćete vođenjem ljubavi (...najmanje) svaki drugi dan počevši od kraja prethodne i tokom ove nedelje ciklusa. Povećanje telesne temperature za najmanje 0.6 °C tokom ove nedelje upućuje na ovulaciju. Oplodjenje se dogodilo. Jajna ćelija je ove nedelja oplodjena jednim od 500 000 000 spermatozoida. Pol Vašeg deteta, boja njegovih očiju, boja kose, već su odredjeni. Za karakterne osobine, dobrim delom bićete i Vi odgovorni! Dakle, već sada postoji informacija da li ćete da rodite dečaka, ili devojčicu, ali je veoma rano da bi se to odredilo. Šestog dana nakon oplodnje, oplodjena jajna ćelija, koja je već počela da se umnožava će se pričvrstiti za zid materice i tada se ta struktura naziva morula.

Opširnije: 3. nedelja trudnoće

Četvrta nedelja trudnoće

Postepeno se razvijaju ćelije od kojih će kasnije nastati posteljica koja će hraniti Vašu bebu. Na gornjoj površini embrionalnog diska se pojavljuje jedno udubljenje, koje se naziva primitivna pruga iz koga će se kasnije razviti lokomotorni sistem (mišići trupa i ekstremiteta, rebra, kičmeni pršljenovi). Iz druge brazde koja se pojavljuje na gornjoj površini ovog diska razvija se nervni sistem. Embrion počinje polako da luči hormon bHCG (horionski gonadotropni hormon) koji je prisutan u telu majke i na njega reaguje većina kućnih testova za trudnoću.

Opširnije: 4. nedelja trudnoće

Peta nedelja trudnoće

Do ove nedelje, embrion je bio skup odredjenog broja ćelija, ali sada već počinje da dobija svoj oblik. Počinje razvoj nervnog sistema, čulnih organa,  pluća, creva, želuca, jetre, koštanog tkiva, mišića, urinarnog sistema, i krvnih sudova i polnih organa. Krajem ove nedelje, embrion je dugačak oko dva milimetra i svakog dana udvostruči svoju veličinu. Embrionalni disk poprima oblik cilindra sa  šupljinom u koju će se smestiti  organi. Istovremeno, embrionalni disk se savija.

Opširnije: 5. nedelja trudnoće

Šesta nedelja trudnoće

Bebino srce još nije dobilo svoj konačni oblik, ali već polako počinje da kuca. Na ultrazvuku je fetus vidljiv kao nekoliko paralernih crta među kojima se uočava srčana akcija i tada sa sigurnošću znamo da je beba živa. Beba sada ima glavu, telo, osnovu mozga i 4 mala pupoljka od kojih se kasnije formiraju ruke i noge. Formiraju se usta, vilica i 10 zubnih pupoljaka. Beba je dugačka 6 mm i teška je manje od jednog grama. 

Opširnije: 6. nedelja trudnoće

Sedma nedelja trudnoće

Četiri pupoljka koja su se formirala, sada se već prepoznaju kao ruke i noge sa naznakama gde će rasti prstići. Kičma i mozak su već razvijeni, glavica liči na glavu odraslog čoveka, ali je proporcionalno znatno velika u odnosu na trup.  Bebica je dugačka oko 13 mm i teška je oko 2 grama.

U prvim nedeljama trudnoće, najčešći simptom je mučnina i često povraćanje. Bez obzira što se naziva jutarnja mučnina, može se javiti u bilo koje doba dana.

Opširnije: 7. nedelja trudnoće

Osma nedelja trudnoće

Iako je većina vitalnih organa bebe već prisutna, oni još ne obavljaju svoju konačnu funkciju. Srce bebe kuca dvostruko brže od srca odrasle osobe, oko 140- 150 puta u minutu. Oči, uši i usta koje beba može otvoriti su formirani. Ruke i noge su već dovoljno dugačke da ih beba može pomerati, što je na ultrazvuku vidljivo. Beba je dugačka oko 3 centimetra i teška oko 3 grama. Ako do sada niste posetili lekara, vreme je da to uradite.

Opširnije: 8. nedelja trudnoće

Contractubex protiv ožiljaka

hijaluronski fileri, botoks, prp, vampirski lifting 

 


 

 

 

 

plasticna hirurgija, hijaluronski fileri, botoks, mezoterapija, prp

 

                                    

 

 

 

Tabela plodnih dana, samo na sajtu simptomi.rs

Android aplikacija - trudnoca kroz nedelje

Trudnoća kroz nedelje

Android aplikacija

Od sada možete da pratite svoju trudnoći bilo kada, bilo gde.

Preuzmite aplikacija za svoj android uredjaj

SA OVE ADRESE, ili jednostavno možete da skenirate sledeći kod

 

Trudnoca

Go to top