Šta je PAPA test (Papanikolau)?

 i cevikalnog kanala dobijenih slobodnim odvajanjem (deskvamacijom) od epitelnih površina, punkcijom ili aspiracijom različitih sadržaja. Metoda je brza, jeftina, bezbolna, ne izaziva traumu i primenjiva je kod velikog broja ispitanica prilikom masovnih skrining pregleda kao i kod visoko rizičnih ispitanica. Cilj testa jeste što ranije otkrivanje prekanceroznih i kanceroznih stanja grlića materice.

 

Tehnika pregleda: uvođenjem spekuluma identifikuje se grlić materice, zatim se vrh štapića obložen vatom plasira u početni deo cervikalnog kanala, rotira za 360 stepeni i načini ćelijski razmaz na staklenoj pločici. Takav razmaz se fiksira na pločicu i boji po metodi Papanikolau. Nakon bojenja vrši se pregled razmaza pod mikroskopom tokom kog se može otkriti prisustvo zapaljenja, uzročnik infekcije, benigne i maligne promene epitela.

Citološka dijagnostika zasniva se na informacijama koje se dobijaju poređenjem zdravih i patološki izmenjenih ćelija epitela ili tkiva.  Za uspešan pregled i što tačniju analizu neophodno je pravilno uzet bris i prisustvo dovoljnog broja epitelnih ćelija.

Bris treba uzeti 5-7 dana posle menstruacije,a pre uzimanje brisa treba izbegavati tuširanje vagine ili umetanje vaginalnih lekova, spermicidnih pena, krema ili tableta jer navedeni postupci mogu isprati ili sakriti izmenjene ćelije. 

Tumačenje nalaza. Prema Papanikolau klasifikaciji nalazi su svrstani u 5 grupa:

  1. Normalne ćelije
  2. Prisutna upala, atipične ćelije, bez anomalija strukture
  3. Abnormalne, sumnjive ćelije
  4. Maligne ćelije u manjem broju
  5. Brojne ćelije tipično malignog karaktera

Grupa 1. i 2. označavaju negativan, grupa 3. sumnjiv a grupe 4 i 5 pozitivan nalaz za malignitet.

 

Abnormalan nalaz ne znači karcinom, kao ni da takvo stanje bezuslovno prelazi u karcinom, mada neke od tako promenjenih tzv. displastičnih ćelija imaju veću verovatnoću da postanu maligne.

Displazija je stanje u kojem se epitelne ćelije grlića materice svojom veličinom, izgledom i sazrevanjem razlikuju od normalnih epitelnih ćelija ali još nisu maligne. One sadrže potencijal da postanu maligne (prekancerozno stanje).

Displastične ćelije mogu biti više ili manje promenjene, pa se tako razlikuju tri nivoa displazije: blaga, umerena i teška.

Često se kao sinonimi koriste i termin CIN (cervikalna intraepitelna neoplazija), pri čemu u zavisnosti o debljini zahvaćenog epitela postoji CIN I (blaga displazija), CIN II (umerena displazija) i CIN III (teška displazija odnosno CIS tj. carcinoma in situ).

Sumnjiv nalaz kao i nalaz pozitivan na malignitet zahteva ponavljanje nalaza i kolposkopski pregled. Ukoliko je grupa 3. Papanikolau testa udužena sa abnormalnim nalazom na kolposkopu neophodno je izvršiti ciljanu biopsiju ili kiretažu sa patohistološkim pregledom materijala. Tačnost kolposkopije sa citologijom je približno 98%.

Svaka polno aktivna žena posle 18. godine trebalo bi bar jednom svake 2-3 godine da prekontroliše citološki bris.

Autor teksta

Dr Ivana Stojanović

registracija vozila sajt    kasko osiguranje sajt

Contractubex protiv ožiljaka

hijaluronski fileri, botoks, prp, vampirski lifting 

 


 

 

 

 

plasticna hirurgija, hijaluronski fileri, botoks, mezoterapija, prp

 

                                    

 

 

 

Go to top