Bolesti nervnog sistema-neurologija, simptomi, lečenje, dijagnoza, terapija, Beograd, Srbija

Bolesti nervnog sistema (neurologija)

 Postovanje ; imala sam ceste epilepticke napada u djedinjstvu . Kada sam uradila operaciju AVm- malformacije nisam imala nikakvih problema . Na svoju sam ruku bila prestala da koristim naglo terapiju i doslo mi je do napada 2009 god . Posto nisam imala nikakvih problema 7,5 god doktorica mi je ukinula fenabarbiton i ostavila samo lamal da uzimam 100+50+100 . Prije 4 dana putovala sam u Sibenik 15 sati bila sam ne naspavana , umorna , izlozena jakim reflektorima i buki pa mi je nastupio napad . Nakon samo par sati sam se osjecala dobro kao da se nista nije dogodilo . Posljedni EEG nije ukazivao na bilo kakve napada . Trebam li imati ponovno razloga za brigu i javiti se svom neurologu ili da ostavim kao da se nista nije desilo . 

Odgovor

Postovana,
Sve sto navodite,nespavanje,umor i ostalo sto ste doziveli su jaki provocirajuci faktori za epilepticki napad. Važno je da redovno uzimate lekove i da izbegavate provocirajuce činioce,sto nije prizanjem uvek lako. Smatram da bi trebalo da se javite svom neurologu ali najverovatnije Vas lekar nece menjati doze antiepileptika vec ce se stanje pratiti. Ukoliko se dogodi da se napad ubrzo ponovi treba razmisljati o podizanju doze leka,sada svakako ne. Dakle,izbegavanje nespavanja,jakih svetala,stanja iscrpljenosti uz redovnu dosadašnju terapiju i trebalo bi sve da bude u redu.
Srdačan pozdrav,dr Ivana Krdžić,neurolog

Adenocarcinoma pulmonum cum meta in lgl

Da li moje ADENOCARCINOMA PULM.DEX.META IN LGL HILI ET MEDIJASTINI bas mora da se leci hemoterapijom ili ipak mogu da probam sa alternativnom medicinom?!? CT grudnog kosa: uvecane lgl paratrahealne 35x40, prekarinealne 26x20, infrakarinealne 35x40, u aortnom prozoru 35x40mm, U desnom vrhu TU promena 35x28 mm. Bronhoskopski infiltraxija bronha za gornji rezanj uy infiltrovanu i prosirenu gornju interlobarnu karinu. Karnowaki 100 %. Mikroskopski opis: Biopsija bronha: Dostavljeni materijal sadrzi sitne fragmente sluznice bronha, oblozene regularnim pseudoslojevitim epitelom respiratornog tipa, fragmente tumorskog tkiva i jedan veci fragment nekroticno izmenjenog tkiva. Tumorsko tkivo je aranzirano u vidu nepravilnih plaza. Grade ga krupne, ovalne, okrugle i izduzene celije, grupnog, ovalnog ili okruglog jedra sa neupadljivim nukleolima. Deo celija ima hiperhromaticna uglasta i nepravilna jedra. Citoplazma je obilna, jasno eozinofilna. U citoplazmi nekih celija se vide krupne vakuole. U limfnim prostorima su prisutne tumorske celije. Imunohistohemijski, tumorske celije su p63-, TTF-1+ (visoka jedarna pozitivnost u jedrima svih tumorskih celija), Napsin A+. Transkarinalna iglena biopsija: Dostavljeni materijal sadrzi tkivo koje arteficijalno izrazito osteceno. Morfoloski nalaz, dopunjen imunohistohemijskim ispitivanjem odgovara adenomakrcinomu primarnog bronhogenog porekla. 02.11.2015. Beo-lab laboratorija Dr Vesna Cemerikic Martinovic, specijalista patolog Detekcija mutacija u EGFR genu: Nisu detektovane promene u EGFR genu – pacijent poseduje wt (wild type) EGFR gena. (Metoda: Real-Time PCR; cobas EGFR Mutation Test). 13.11.2015. Dr sc Radmila Jankovic Institut za onkologiju I radiologiju Srbije Laboratorija za molekularnu genetiku

Odgovor

Zahvaljujemo se na poverenju.
U skladu sa preporukama medicine zasnovane na dokazima, sa nalazom skenera, laboratorijskim rezultatima i patohistoloskom nalazom potrebno je da se javite onkoloskom konzilijumu u kome su internista onkolog, radiolog- radioterapeut i grudni hirurg.
Konzilijum daje preporuku za lecenje, koja u Vasem slucaju moze biti medikamentozna (hemioterapija) i eventualno radioterapija ( zracna terapija).
Uz ovu terapiju Vi mozete koristiti i preparate koje preporucuje komplementarna (alternativna) medicina ali Vam koriscenje preparata i metoda iskljucivo  komplementarne medicine ne savetujemo jer klinickih studija i ozbiljnih naucnih dokaza za uspesnost ove vrste terapije nema.
 
Ukoliko budete zeleli konsultujete i naseg onkologa dr Ivana Popova sa svim nalazima i rezultatima koje imate - mozete zakazati emailom ili telefonom 011 309 1000.
 
S postovanjem,
Dr Ivana Petrovic
 

 

 

Spondiloza vrata od 3. do 6. prsljena.

Imam spondiloyu vrata od 3. do 6. prsljena. Kako da ublazim jake bolove,postoje li vjezbe, sta moze pomoci. Uzimam Rabten duo i vrlo cesto nije dovoljno. Imam53 godine i kilograme viska.Hoce li pomoci ako smanjim tezinu_? I na kraju,ima li uopste lijeka za ovu bolest i da li su osobe sa ovim oboljenjem radno sposobne_?

Odgovor

Poštovani,

Zahvaljujem se na poverenju koje ste nam ukazali,

Na osnovu  informacija ,koje ste dostavili,nemože se proceniti stepen spondiloze vratnih pršljena ,niti nivo funkcionalnog stanja vrata.Najbolje bi bilo da se izvrši fizijatrijski pregled,a do tada radite svakodnevne vežbe za istezanje vratno-ramene musculature,koristite visoko uzglavlje pri odmoru, koristite analgetike u fazi bolova (npr. dexomen tbl 1-2 dnevno), aplikujte hladne gelove pre vežbi (npr. biofreese gel) i radite fizikalne terapije (TENS,UZ,laser ,KT).

Pozdrav uz želju za dobro zdravlje,

Spec.fizik.medicine i rehabilitacije dr D.Milović

Odgovor dao

 

Još članaka...

                         

Go to top