Anemija (malokrvnost)

Statistički podaci pokazuju da se od svih poremećaja krvi, anemija javlja ubedljivo najčešće. Kod najvećeg broja obolelih od anemije, postoji nedostatak gvoždja (hipohromna anemija).

Anemija usled nedostatka gvoždja se javlja usled povećane potrošnje (kod krvarenja), ili usled smanjene proizvodnje hemoglobina, odnosno unosa gvoždja.

Žene tokom reproduktivnog perioda svakog meseca putem menstrualnog krvarenja gube krv, pa ne čudi činjenica da su njihovi nivoi eritrocita i hemoglobina niži nego kod osoba muškog pola.

Simptomi i znaci anemije, odnosno malokrvnosti najčešće su pojava ubrzanog zamaranja, malaksalosti, bledila lica, nesvestice, lupanja i preskakanja srca. Nokti mogu da budu krti, a kosa suva i lako lomljiva. Često se javljaju ispucale usne.

Ishrana koja se sastoji od više gvoždja je osnov lečenja ovog oblika anemije. Hrana koja je bogata gvoždjem je džigerica, crveno meso, riba, žumanca, soja...

Preporučljivo je unošenje veće količine pasulja, graška, lisnatog povrća i vitamina C, jer on učestvuje u procesu apsorpcije gvoždja iz našeg organizma.

Spanać bi trebalo smanjiti, jer on sadrži oksalatnu kiselinu koja može negativno da utiče na proces apsorpcije gvoždja iz creva.

Kafa, čaj i kakao takodje mogu da interferiraju prilikom procesa apsorpcije gvoždja iz našeg organizma.

Čaj od maslačka može da pomogne u apsorpciji gvoždja, ali je potrebna obazrivost, jer je maslačak diuretik i potpomaže izmokravanje.

Uvek se treba konsultovati sa lekarom kod svakog oblika anemije, jer postoje oblici kod kojih standardno prirodno lečenje ne može da pomogne.

registracija vozila sajt    kasko osiguranje sajt

Contractubex protiv ožiljaka

hijaluronski fileri, botoks, prp, vampirski lifting 

 


 

 

 

 

plasticna hirurgija, hijaluronski fileri, botoks, mezoterapija, prp

 

                                    

 

 

 

Go to top