Temperatura kod bebe

Kolika je normalna temperaturo odojčeta?

S obzirom na to da je telesna temperatura dinamička ravnoteža produkcije i odavanja toplote, razumljivo je da normalna temperatura nije konstantna veličina, već raspon vrednosti

Čini mi se da je beba vruća. Šta da radim?

Ukoliko primetite da je bebina koža toplija nego što je uobičajeno, izmerite joj telesnu temperaturu. Ako je povišena, može da bude u pitanju pregrejanost, ali i febrilnost.

Kako pravilno da bebi izmerim temperaturu tela?

Najbolje je da koristite toplomer. Opipavanje čela i lepljenje traka na čelo koje menjaju boju pri promeni temperature tela nisu pouzdane metode.

Postoje živini i digitalni toplomen. Živinim toplomerom možete izmeriti aksilarnu i rektalnu temperaturu na sledeći način:

Aksilarno( pod pazuhom): stavite vrh toplomera u bebin pazuh i pričvrstite ga bebinom nadlakticom koju treba da pritisnete svojom rukom dok držite bebu u naručju tokom merenja. Pošto toplomer treba držati pod pazuhom najmanje tri uinuta, ovo nije baš zgodna metoda za bebu, ali je pouzdana ako je pravilno sprovedete.

Rektalno: vrh toplomera namažete zaštitnom bebi-kremom ili vazelinom i nežno ga uvučete u bebin čmarić, prateći kretanje žive dok se ne zaustavi (neće trajati duže od pola minuta). Metoda može da isprovocira eliminisanje stolice, a nije zgodna ako beba ima proliv. Posle rektalnog merenja temperature, toplomer prebrišite alkoholom. Ovo je najpouzdanija metoda.

Digitalni toplomeri mere temperaturu na raznim mestima (aksilarno, rektalno, u ustima, na koži) i vrednsoti pokazuju na malom displeju u vidu broja koji predstavi srednju vrednost nekoliko merenja. Ima ih u raznim oblicima (cucla, razne iračke i si.) i uz njih uvek postoji uputstvo za upotrebu kojeg se treba pridržavati. Sve navedene vrste toplomera zahtevaju kontakt sa pacijentom, koji je u slučaju rektalnog merenja prilično neprijatan, a i aksilarno merenje je kod beba teško izvedi kako treba, jer dugo traje. Danas postoje i infracrveni toplomeri koji mere temperaturu na daljinu, bez kontakta sa telom i izmerenu vrednost prikazuju u vidu broja na displeju.

Temperatura se meri pre obroka, kod deteta koje je prethodno mirovalo. Ne treba je meriti više od dva do tri puta dnevno, i nikako nije dobro buditi dete zbog merenja temperature.

Šta da preduimem ako je beba pregrejana?

Pregrejane bebe (rektalna temperatura preko 37,5 stepeni) najčešće su pretopijene ili duže držane u sredini čija je temperatura veća od termoneutralne. Ove greške u nezi bi trebalo otkloniti, pa ako temperatura brzo padne - nije potreban nikakav drugi tretman. To znači da bebu - ukoliko je bila napolju, na vrućini ili u pregrejanom vozilu, treba uneti u hladovinu i raskomotiti (u slučaju daje znojava - presvući) i obavezno napojiti ili nadojiti.

Međutim, ako nije bilo pomenutih uslova, a dete ne izgleda dobro ili temperatura ne padne ni posle sat vremena, verovatno daje bolesno. Najčešći uzrok povišene temperature kod beba je infekcija.

Da li bebi obavezno treba obarati povišenu temperaturu tekovima?

Naučno je dokazano da organizam u toku infekcije reaguje povišenjem temperature, jer u toplijoj sredini bolje deluju odbrambeni mehanizmi. Stoga povišenu temperaturu ne treba smatrati za neprijatelja, osim ako je vrlo visoka, kada sama po sebi ugrožava organizam. Najvažnije je otkriti uzrok febrilnosti i delovati na njega. Uostalom, temperatura će sama da padne kad više ne bude potrebna odbrambenom sistemu. Kod dece koja nisu sklona frasu, antipiretike ne treba davati pri temperaturi nižoj od 38 stepeni (aksilarno), odnosno 38,5 stepeni rektalno. Daje se Paracetamol, a posle šest meseci može i Ibuprofen. Antipiretici iz grupe acetilsalicilne kiseline se ne daju deci do 16 godina. 

Moja beba ima visoku temperaturu. Da li da žurim lekaru?

Ukoliko dete koje ima povišenu temperaturu ne izgleda loše, ne treba žuriti lekaru.

Obezbedite mu dovoljan unos tečnosti, a antipiretike dajte samo ako je temperatura viša od 38,5C.

Da li febrilnu bebu treba umotati u ćebe „da se preznoji"?

Nikako! Mogla bi da dobije toplotni udar! Treba je raskomotiti da može da odaje višak toplote i povećati unos tečnosti.

Da li je dobro bebu istrljati alkoholom u cilju obaranja temperature?

Trljanje alkoholom nije dobro iz više razloga, a kod malih beba može da dođe do upijanja alkohola preko kože u krvotok i stanja alkoholisanosti.

Da li da potopim bebu u mlaku vodu da bi joj temperatura pala?

Ni kupanje u mlakoj vodi se više ne preporučuje, jer osećaj hladnoće koji beba pri tome ima izaziva drhtavicu koja za posledicu ima porast, a ne pad temperature tela.

Moja beba, otkako ima povišenu temperaturu, neće ništa da jede, samo sisa. Da li da insistiram na hrani?

Febrilno dete ima slabiji apetit, pa ga ne treba prisiljavati da jede dok je bolesno. Važno je da unosi dovoljno tečnosti u organizam, kako se ne bi dehidriralo. Za bebe je najbolje majčino mleko.

Moja ćerka je u uzrastu od 11 meseci dobila fras. Može li on da se ponovi u slučaju povišene temperature?

Fras (febrilne konvulzije) jeste gubitak svesti, praćen ukočenošču tela i trzajima ekstremiteta, usled prenadraženosti mozga uzrokovane povišenom temperaturom. Dok dete ne preraste uzrast u kome je sklono frasu, treba uvek uz njega da nosite antipiretike, a nekada i druge lekove kako bi sprečili da se ponovi.

registracija vozila sajt    kasko osiguranje sajt

hijaluronski fileri, botoks, prp, vampirski lifting

plasticna hirurgija, hijaluronski fileri, botoks, mezoterapija, prp


 

 

  

lekarski pregled za vozacku

                                    

 

 

 

Android aplikacija - kalendar vakcinacija

 

Android aplikacija - kalendar vakcinacije

Od sada kalendar vakcinacija uvek uz Vas. 

Android apliacija se nalazi na  OVOJ ADRESI, ili možete jednostavno skenirati sledeći QR kod 

 

Kalendar vakcinacije

Tabela plodnih dana, samo na sajtu simptomi.rs

Izaberite prvi dan svoje poslednje menstruacije(prvi dan krvarenja) :

| |

Trajanje menstruacije u danima :

(28 dana je prosek trajanja menstracije, ali ovo varira izmedju 25 - 35 dana)


Datum porodjaja :

Android apliacija - razvoj bebe po mesecima 

Android aplikacija - razvoj bebe

Pratite razvoj bebe, bilo kada, bilo gde.

Aplikaciju za svoj android uredjaj možete da preuzmete sa 

OVE ADRESE, ili jednostavno možete da skenirate sledeći QR kod

 

razvoj bebe

Go to top