Stolica kod bebe

Kako izgleda normalna bebina stolica?

Prva bebina stolica zove se mekonijum. To je tamnozelena, lepljiva masa koja ispunjava creva još pre rođenja i ona je, po pravilu, sterilna, tj. ne sadrži bakterije.

Ako beba sisa, tako stolica postepeno dobija žutu boju. Kod beba na prirodnoj ishrani je zlatnožuta, gromuljičasta, ponekad je ređa ili čak delimično upijena u pelenu. Kod veštački hranjene odojčadi stolica je maslinaste boje, pastozna ili tvrda, i teško se eliminiše. Kada beba počne da jede kašice, izgled stolice se menja: postepeno postaje formirana, kao kod starije dece i odraslih.

Kada beba prvi put eliminiše stolicu?

Prva mekonijalna stolica može da bude eliminisana još pre rođenja. Ona boji plodovu vodu zeleno i obično je znak fetalne patnje. Ukoliko nije eliminisana pre, očekuje se najdalje 24 sata nakon rođenja. Ako se ne pojavi ni do tada, nešto nije u redu. Lekar će uraditi rektalni pregled i ustanoviti da li je anus prolazan i da li u zadnjem delu debelog creva (rektumu) ima sadržaja. Vrlo često se ovaj sadržaj isprazni posle pregleda.

Koliko često beba ima stolicu?

Odojče na prirodnoj ishrani u prošeku ima dve do četiri stolice dnevno, a odojče na veštačkoj ishrani - manje, pri čemu broj stolica nije bitan ukoliko dete lepo napreduje.

Može da je ima jednom dnevno, a takođe i u toku svakog podoja. Jednogodišnje dete ima od jedne do dve stolice dnevno, do jednu stolicu na drugi dan, normalne po konzistenciji i količini.

Međutim, dešava se da beba nema stolicu i po nekoliko dana. Ako je na prirodnoj ishrani, toleriše se čak period od 7-10 dana, ako je mirna i ne povraća. Ukoliko beba koja nema stolicu vrišti, ima napet trbuh i povraća, neodložno je treba odneti lekaru.

Sta znači kad beba ima zelenu stolicu?

Zelena stolica može biti znak da je beba gladna, ali, ako je istovremeno i sluzava, možda se radi o nekoj infekciji i treba je dati na pregled. Inače, bebe koje piju preparate gvožđa imaju zelenu stolicu. Takođe, žuta stolica koja dugo stoji u peleni oksidiše na vazduhu, pa poprima zelenu boju. Ukoliko majka jede hranu koja preko mleka iritira bebina creva, stolica može da bude kisela i da sadrži sluz.

Otkako sam počela bebu da hranim mlečnom formulom, stolica je promeniia izgled i dete se napreže pri defekaciji. Da li da menjam formulu?

Ne. Kod beba na veštačkoj ishrani stolica je gušća, maslinasto-žućkasta, pastozna i teže se eliminiše, posebno ako odojče uopšte ne pije vodu. Da biste postigli da beba ima mekšu stolicu, pokušajte da formulu rastvorite u specijalnoj vodi za tu svrhu, koja je skoro demineralizovana, dakle „meka“. Naime, ako vam je vodovodska voda tvrda, rastvarajući u njoj, dobijate formulu gušću od humanog mleka. Ovo je razlog zbog koga odojčad na veštačkoj ishrani treba redovno da pije vodu.

Moja beba je izbacila krvavu stolicu. Šta to znači?

Krv u stolici je uvek znak oboljenja, a krv na stolici može da bude zbog ranice na čmaru koju je lako uočiti, a javlja se kod beba sa tvrdom stolicom. U oba slučaja se treba obratiti lekaru, čak i ako beba izgleda sasvim zdrava.

Moja beba je dobila proliv. Da li sam negde pogrešila u ishrani?

Veća količina kisele ili ljute hrane koju konzumirate može da izazove proliv ili kiselu stolicu kod vaše bebe koja sisa. Potrebno je da prilagodite ishranu (lakša hrana, mlečna, supe i slično), pa će se sve vratiti u normalu.

Međutim, ako beba ima učestale, smrdljive, razlivene ili nesvarene stolice, koje uz to sadrže sluz i/ili krv, verovatno se radi o crevnoj infekciji.

Ako proliv traje duže od nedelju-dve dana, javite se dečijem gastroenterologu. Možda vaša beba ne podnosi neki sastojak hrane koju joj dajete.

Kisela stolica obično uzrokuje ojed na koži sa kojom je duže bila u kontaktu.

Moja beba je prehlađena („curi" joj nos i kašlje). Brine me pojava sluzi u stolici.

Vaša beba guta sluz iz gornjih disajnih puteva, jer ne ume daje ispljune, te se ona pojavljuje u stolici. To je očekivana pojava i ne zahteva lečenje, niti bilo kakvu dijetu. Stolica će se normalizovati čim prođe prehlada.

registracija vozila sajt    kasko osiguranje sajt

hijaluronski fileri, botoks, prp, vampirski lifting

plasticna hirurgija, hijaluronski fileri, botoks, mezoterapija, prp


 

 

  

lekarski pregled za vozacku

                                    

 

 

 

Android aplikacija - kalendar vakcinacija

 

Android aplikacija - kalendar vakcinacije

Od sada kalendar vakcinacija uvek uz Vas. 

Android apliacija se nalazi na  OVOJ ADRESI, ili možete jednostavno skenirati sledeći QR kod 

 

Kalendar vakcinacije

Tabela plodnih dana, samo na sajtu simptomi.rs

Izaberite prvi dan svoje poslednje menstruacije(prvi dan krvarenja) :

| |

Trajanje menstruacije u danima :

(28 dana je prosek trajanja menstracije, ali ovo varira izmedju 25 - 35 dana)


Datum porodjaja :

Android apliacija - razvoj bebe po mesecima 

Android aplikacija - razvoj bebe

Pratite razvoj bebe, bilo kada, bilo gde.

Aplikaciju za svoj android uredjaj možete da preuzmete sa 

OVE ADRESE, ili jednostavno možete da skenirate sledeći QR kod

 

razvoj bebe

Go to top