Šta su matične ćelije ?

U stvaranju i delovanju našeg tela učestvuje više miliona ćelija. Sve one imaju svoju funkciju i ulogu, tj. specijalizovane su za funkcionisanje određenog dela organizma(unipotencija). Upravo po ovome se razlikuju matične ćelije od ostalih ćelija tela. One su nespecijalizovane i mogu se transformisati u bilo koji drugi tip ćelija(pluripotencija) u organizmu koji je uništen tokom procesa starenja, bolesti, povreda i sl. One su izvor svih ćelija tela, a ova sposobnost regeneracije oštećenih tkiva čini ih jedinstvenim u medicini. One su u stvari ćelije od kojih je nastao ceo organizam I koje su ostale kao neki vid rezerve,a možemo ih prikupiti iz pupčane vrpce jedino u trenutku porođaja.

Gde možemo naći matične ćelije ?

Matičnih ćelija ima kako u pupčaniku tako I u odraslom organizmu. Postavlja se pitanje zašto bi ih onda čuvali I zamrzavali na rođenju?

Glavni razlog je pluripotencija I nezrelost matičnih ćelija iz pupčanika. To su ćelije sa starošću 0 dana,bez uticaja spoljne sredine koji prolaze sve ćelije iz organizma odrasle jedinke I sa mogućnošću diferencijacije u bilo koje tkivo.

Opširnije: Šta su matične ćelije ?

Neinvazivni prenatalni test (NIPT) u ranoj trudnoći

Pomoću jednostavnog testa krvi trudnice sada o svojoj bebi mogu saznati više nego ikada ranije. Saznajte više o testu koji genetički skrining čini još pouzdanijim.

U svetu i kod nas sve je veći broj trudnica starosti preko 35 godina i onih koje su u drugom stanju ostale pomoću veštačke oplodnje, čime se povećava rizik za prisustvo određenih sindroma kod ploda. To međutim ne treba da zvuči zabrinjavajuće. Napredna tehnologija u prenatalnoj medicini je sve prisutnija i u Srbiji. Naime, sve je češća upotreba neinvazivnog prenatalnog testa, pomoću kog se na veoma lak način i sa velikom sigurnošću mogu utvrditi određene anomalije kod ploda.

Harmony test poseduje visoku stopu tačnosti(preko 99%). Naime, rezultat Harmony testa trudnici i lekaru može pomoći u odluci oko narednih koraka praćenja trudnoće, ili eventualne potrebe za invazivnom dijagnostikom – recimo, da li uraditi amniocentezu ili ne – koja pritom nosi rizik od pobačaja.

Harmony Test

Visoko senzitivan, neinvazivan test za utvrđivanje hromozomskih abnormalnosti kod ploda.

Opširnije: Neinvazivni prenatalni test (NIPT) u ranoj trudnoći

My gene - Pronađite pravi lek za sebe!

Jedna veličina ne odgovara svima.

Koliko ste puta do sada uzimali neki lek koji nije imao efekta? Da li se to desilo Vašem roditelju, komšiji, ili možda prijatelju? Niste jedini. Svi smo svedoci toga da lekovi koji se najčešće prepisuju ne pomažu svima i na isti način. Šta je uzrok toga? Prilikom odabira terapije, lekar uglavnom uzima u obzir podatke o godištu, visini, težini, medicinskoj istoriji i drugim lekovima koje pacijent koristi. Međutim, jedan od najvažnijih faktora koji su zaslužni za individualne razlike u odgovoru na lekove jesu naši geni. Naše telo se sastoji iz hiljada gena koje naslađujemo od roditelja. Geni određuju naše spoljašnje karakteristike, kao što su visina, boja kose i očiju ili koja smo krvna grupa. Takođe, geni su zaslužni i za metabolizam hrane i svih ostalih supstanci koje unosimo u organizam, uključujući i lekove. Zbog toga su naučnici otkrili one gene koji određuju na koji način će naše telo iskoristiti neki lek.

Opširnije: My gene - Pronađite pravi lek za sebe!

Još članaka...

registracija vozila sajt    kasko osiguranje sajt

Contractubex protiv ožiljaka

hijaluronski fileri, botoks, prp, vampirski lifting 

 


 

 

 

 

plasticna hirurgija, hijaluronski fileri, botoks, mezoterapija, prp

 

                                    

 

 

 

Go to top