Šta je seboroična keratoza, zašto se javlja i kako se leči

Seboroične keratoze predstavljaju najčešće benigne tumore kože koji se javljaju kod starije populacije, ali se mogu javiti i kod mlađih osoba.

Uzrok nastanka seboroičnih keratoza u najvećem procentu slučajeva predstavljaju brojne mutacije na našem genetskom materijalu. Kod seboroične keratoze osnovni poremećaj predstavlja prekomerna proliferacija epidermalnih keratinocita, odnosno prekomerno uvećavanje ćelija koje se nalaze u najpovršnijemm sloju naše kože.
 
Seboroične keratoze u najvećem broju slučajeva mogu da se nađu na koži koja je izložena delovanju sunčevog zračenja i samim tim često se dovodi u vezu sa oboljenjima koja nastaju kao posledica delovanja sunca. Seboroične keratoze zbog mutacije na nivou našeg genetskog materijala mogu da proizvode pigmentne ćelije odnosno melanocite, ali osoba koja ima veliki broj seboroičnih keratoza nema veću incidencu za pojavu melanoma u odnosu na osobu koja nema seboroične keratoze na koži.
 
Međutim, veliki broj seboroičnih keratoze , odnosno po nekoliko desetina i nekoliko stotina u jednoj regiji tela može vrlo često da maskira mladeže koji se nalaze u toj regiji koji mogu da imaju određene promene.
 
Seboroična keratoza napada osobe oba pola mada se malo češće javlja kod osoba ženskog pola. Kod pripadnika crne rase seboroične keratoze se ne javljuju. već kod njih postoji jedan drugi tip oboljenja koji se naziva keratoza papulosa nigra.
Seboroična keratoza može da se javi u bilo kom životnom dobu ali najčešće se javlja kod starije populacije. Takođe, broj promena kod seboroične keratoze povećava se sa godinama kao i njihova veličina. Seboroična keratoza vremenom ne može da se smanji, ili da nestane već potpuno obratno seboroična keratoza sa vremenom može samo da se poveća kako u veličini tako i u ukupnom broju.
 
U pitanju su najčešće potpuno benigne promene koje se nalaze na našoj koži, međutim nikad ne treba zaboraviti na činjenicu da iz svake kožne promene može da dođe do stvaranja i nešto ozbiljnije i bolesti pa i maligniteta odnosno malignih tumora.

Simptomi i klinički znači kod seboroične keratoze

Seboroična keratoza najčešće ne daje nikakve simptome, ali kod određenog broja pacijenata može da svrbi čime prouzrokuje nervozu kod pacijenta, ili može da se kači za garderobu i povređuje se.
 
Najčešći problem kod pacijenata predstavlja estetski deficit zato što se nalaze na vidljivim delovima kože i vrlo često predstavljaju podsetnik za pacijenta o starenju. Seboroične keratoze najčešće počinju da se javljaju kao svetlo braon obojene makule, odnosno promene u nivou kože koje postepeno rastu kako u širinu,  tako i iznad nivoa kože. Kako rastu. seboroične keratoze dobijaju verukozni ispucali izgle.
 
Boja seboroične keratoze varira od svetlo braon do tamno braon, a mogu da budu i crno prebojene. Jedini deo tela na kome se seboroična keratoza ne pojavljuje su dlanovi i tabani, odnosno regija sluzokože.
 
Ne postoji nijedan lek, krema, ili melem koji može da eliminiše seboroične keratoze na koži.
 
Jedino lečenje kod seboroične keratoze predstavlja hirurško lečenje sa isecanjem seboroične keratoze kod većih promena, odnosno radiotalasno uklanjanje seboroične keratoze koje nisu veće od sedam milimetara u najvećem prečniku.
 
Dijagnoza seboroične keratoze najčešće se postavlja prostim kliničkim pregledom, ali kod svakog uklanjanje promena sa kože obavezno mora da se uradi dermoskopski pregled promene pod maksimalnim uvećanjem, kako bi smo bili sigurni da je promena koju uklanjamo seboroična keratoza.
 
Ukoliko i Vi imate problem sa postojanjem seboroične keratoze, ili više seboroičnih keratoza, budite slobodni pozovite nas na brojeve telefona i mi Vam možemo dati potpuno besplatan savet.
 
Ukoliko na svom mobilnom telefonu imate instaliran viber, ili whatsapp možete nam poslati slike vaših promena i mi ćemo Vas posavetovati koji metod lečenja bi bio najbolji u Vašem slučaju. I za kraj da ponovimo, seboroične keratoze ne mogu se ukloniti nikakvim melemima, kremama, serumima, delovima biljaka u kućnoj radinosti i tome slično.
 
Seboroična keratoza se brzo, bezbolno i efikasno otklanja jedino hirurškim putem.

  • Dr Djordje Nedeljkovic

    Dr Đorđe Nedeljković, speciijalista hirurgije

     

registracija vozila sajt    kasko osiguranje sajt

                                    

 

 

 

Go to top