Šta je pleuralni izliv?

Pleura, ili plućna maramica, obavija pluća čineći kesu u kojoj se normalno nalazi mala količina tečnosti koja služi da smanji trenje koje nastaje širenjem i skupljanjem pluća tokom disanja. Ova maramica može da se upali i može da dodje do skupljanja tečnosti u tom prostoru. Dakle, to je izliv tečnosti u pleuralni prostor.

Tečnosti koje se mogu naći u ovom izlivu su obično bistra tečnost, ali i krv, gnoj, limfa. Brojni su uzroci nastanka pleuralnog izliva, a neki od njih su popuštanje srca, karcinomi sa metastazama, razni zapaljenski procesi (upala pluća, apscesi...). Često se javlja i nakon trauma, ili operacija na grudnom košu.

Pleuralni izliv, ukoliko je mali, može da se ne primeti u kliničkoj slici, ali ukoliko postoji veća količina tečnosti u ovom prostoru, mogu ozbiljno biti narušene funkcije pluća, što može ugroziti i život pacijenta.

Koji su simptomi i znaci pleuralnog izliva?

Simptomi pleuralnog izliva mogu da budu

  • kašalj koji je najčešće suv i neproduktivan
  • otežano disanje (dispneja)
  • bol u grudnom košu koji je vezan za disajne pokrete
  • kod velikih izliva moguće je i gušenje
  • malaksalost

Simptomatologija varira u zavisnosti od bolesti koja se nalazi u osnovi pleuralnog izliva

Kako se postavlja dijagnoza pleuralnog izliva?

Na pleuralni izliv se može posumnjati na osnovu kliničke slike, anamneze i objektivnog pregleda (često se može čuti oslabljeno disanje za strane na kojoj je pleuralni izliv prilikom slušanja stetoskopom).

Rendgenski snimak grudnog koša  obično potvrdjuje dijagnozu (izliv se može videti u vidu smanjene zapremine plućnog krila sa iste strane).

Ultrazvuk se u rutinskoj kliničkoj praksi redje sprovodi, ali može da pomogne u postavljanju dijagnoze, kao i skener (kompjuterizovana tomografija) i nuklearna magnetna rezonanca.

Punkcija pleuralnog prostora sa evakuacijom sadžaja je važna kako u dijagnostičkom, tako i u terapijskom smislu. Može se načiniti laboratorijski pregled evakuisane tečnosti kako bi se utvrdilo njeno poreklo i eventualno prisustvo nekih patogena radi daljnje antibiotske terapije.

Kako se leči pleuralni izliv?

Kao što je napomenuto, punkcija je metoda izbora u lečenju izliva. Tečnost se može poslati na laboratorijsku analizu, a nakon punkcije bi trebalo uraditi kontrolni rendgenski snimak grudnog koša, kako bi se videli rezultati.

Neophodno je lečenje bolesti koja je dovela do izliva (pneumonije antibioticima, srca adekvatnim lekovima, a nakon nekih hirurških intervencija dolazi u obzir kontrolno otvaranje grudnog koša, ukoliko je izvadjeni sadržaj krvav.

hijaluronski fileri, botoks, prp, vampirski lifting

plasticna hirurgija, hijaluronski fileri, botoks, mezoterapija, prp


 

 

  

lekarski pregled za vozacku

                                    

 

 

 

Go to top