Varičele (ovčije boginje) kod beba, dece, odraslih i u trudnoći

Varičela (varicella, ovčje boginje, vodene boginje, pljuskavice) je akutno, infektivno, visoko kontagiozno dečje oboljenje koje se ispoljava generalizovanom vezikuloznom ospom. Herpes zoster je akutno, sporadično oboljenje, starije dobne skupine, koje se ispoljava lokalizovanom vezikuloznom ospom. Bolest je reaktivacija latentne infekcije, nastale nakon varicele.

Varičela zoster virus (Varicella-Zoster virus, VZV) je svrstan u Herpesviride, podfamiliju alfa herpesvirine. Morfološki se ne može razlikovati od drugih herpesvirusa: u jezgru se nalazi đvolanćana DNK omotana ikozaedričnim kapsidom.

Varičela je visoko konta­giozno, respiratorno prenosivo oboljenje, raspro­stranjeno u celom svetu. Izvor infekcije je samo čovek oboleo od varičele, eventualno od herpes zostera (u okviru kućnih epidemija, kada baba ili deda obole od herpes zostera unuci obole od varičele). Bolest je uvek manifestna, mada može da bude izuzetno diskretna, a time i neprepoznata. Inficirana osoba je najzaraznija jedan dan pre izbijanja ospe, zatim opada i prestaje oko petog dana. U krustoznom stadijumu ospe oboleli nije infektivan.

Ovčje boginje su endemska bolest sa sezonskim varijacijama. Uvek se javljaju manje epidemije. Najveći broj obolelih je od zime do kasnog proleća.

S obzirom da je bolest teža kod osoba koje imaju snižen imunitet iz bilo kog razloga (HIV infekcija, terapija kortikosteroidima i citostaticima, zračna trapija i si.), uvek se savetuje izolacija obolelih od varičele i zostera dok se vezikule ne pretvore u kruste.

Nakon preležane varicele, VZV ostaje u latentnom stanju u senzornim ganglijama i kod 10-20 % ljudi se reaktivira, manifestovan herpes zosterom, češće u starijoj životnoj dobi i kod imunosuprimiranih osoba, koje mogu imati i višekratne recidive.

Varičela i herpes zoster podležu obavezi pri­javljivanja zaraznih bolesti  

Contractubex protiv ožiljaka

hijaluronski fileri, botoks, prp, vampirski lifting 

 


 

 

 

 

plasticna hirurgija, hijaluronski fileri, botoks, mezoterapija, prp

 

                                    

 

 

 

Go to top