Šta je Pejronijeva bolest?

Pejronijeva bolest predstavlja stanje kod koga postoji krivina penisa koja je praćena sa bolnim erekcijama. Često kod Pejronijeve bolesti postoji i erektilna disfunkcija, kako zbog velike krivine, tako i zbog nedostatka čvrstoće distalno od mesta nakupljanja prekomernog vezivnog tkiva.

Tačan uzrok nastanka ove bolesti nije u potpunosti poznat, ali se pretpostavlja da je uzrok povreda penisa sa izlivanjem krvi i stvaranjem zapaljenja. Često povreda može da bude minimalna i da zahvata samo male krvne sudove, pa dolazi do postepenog stvaranja zapaljenja, plakova i krviljenja penisa. Vrše se brojna istraživanja koja bi trebalo da dovedu u vezu Pejronijevu bolest sa dijabetesom, povišenim masnoćama u krvi i povećanim holesterolom. Sprominje se i odredjeni stepen genetske predispozicije.

Faktori rizika za nastanak Pejronijeve bolesti su pušenje, gojaznost, povišeni krvni pritisak, dugotrajna erektilna disfunkcija, poremećene masnoće u krvi i poremećaji ponašanja.

Statistički podaci pokazuju da se Pejronijeva bolest javlja kod oko 1% muškaraca u odredjenoj meri, ali su realni podaci verovatno znatno viši. Najčešće su ovim stanjem pogodjeni muškarci starosti od 40-70 godina, mada se može javiti bilo kada tokom života.

Kako se manifestuje Pejronijeva bolest?

  • tok ove bolesti može da bude godinama i da pacijenti ni ne primete da im je penis u erekciji značajno kriv
  • bol u penisu se javlja naročito tokom erekcije
  • kod velikog broja pacijenata postoji izražena krivina penisa na stranu, na gore, ili na dole, u zavisnosti od fibroznog plaka
  • kod velikog broja postoji erektilna disfunkcija, jer je slabo snabdevanje distalnih delova penisa krvlju, usled plaka
  • ponekada je krivljenje penisa toliko izraženo da može da bude vidljivo i bez erekcije
  • često kod pacijenata postoji izražen stres zbog stanja i problema sa erekcijom, pa su moguće promene ponašanja

Kako se postavlja dijagnoza Pejronijeve bolesti?

Anamneza sa kliničkom slikom i objektivnim pregledom penisa je dovoljna za postavljanje dijagnoze.

Sada su dostupna broja snimanja koja identifikuju plak u telu penisa (RTG, ultrazvuk, kavernozoskopija, ali i nuklearna magnetna rezonanca).

Dopler ultrazvučni pregled sa ubrizgavanjem vazoaktivnih koktela u penis može da se izvrši da se ustanovi tačan razlog erektilne disfunkcije.

Kako se leči Pejronijeva bolest?

Optimalna terapija za ovu bolest ne postoji i kod minimalnih promena kod kojih ne postoji bol i erektilna disfunkcija stanje samo treba pratiti.

Mogu se ordinirati vitamin E, natrijum benzoat, tamoksifen, kolhicin, ali i injekcija kortikosteroida i prostaglandina direktno u penis.

kod najteži slučajeva, preporučuje se operativno lečenje.

hijaluronski fileri, botoks, prp, vampirski lifting

plasticna hirurgija, hijaluronski fileri, botoks, mezoterapija, prp


 

 

  

lekarski pregled za vozacku

                                    

 

 

 

Go to top