Šta je hirzutizam (pojačana maljavost)?

Hirzutizam po definiciji predstavlja pojačanu maljavost. Najčešće se ovaj termin koristi kada žena ima pojačanu maljavost muškog tipa. Ova pojava i nije tako retka kao što većina ljudi misli i pojedini autori navode da čak svaka deseta žena boluje od odredjenog oblika hirzutizma. Bez obzira u odnosu na poreklo ovog stanja, kod većine žena može da postoji izraženi estetski efekat i emocionalne traume. 

Veliki je broj potencijalnih uzročnika hirzutizma, a samo neki od njih su Kušingov sindrom, adrenokortikalni tumori (u korama nadbubrežnih žlezda), urodjena adrenalna hiperplazija, tumori na jajnicima, kod sindroma policističnih jajnika, kod upotrebe odredjenih lekova, ali i idiopatski (bez odredjenog razloga).

Kao što je već spomenuto, hirzutizam u odredjenom obliku pogadja gotovo svaku desetu ženu. Ne postoji rasna predilekcija za pojavu ovog stanja, iako stanovnici nordijskih zemalja nešto redje obolevaju. Prekomerna maljavost se može javiti i kod osoba muškog pola, medjutim znatno se lakše dijagnoza postavlja kod žena, iz objektivnih razloga. Kod dece pre puberteta, hirzutizam obično predstavlja znak prevremenog puberteta. Hirzutizam se može javiti gotovo bilo kada tokom života, ali se najčešće javlja u periodu, ili oko puberteta.

Kako se manifestuje hirzutizam?

  • u pitanju je pojava pojačane maljavosti u predelu gornje usne, brade, grudi, ekstremiteta i trbuha
  • u predelu pazuha i u genitalnoj regiji normalno postoji prisustvo terminalnih dlaka
  • može da dodje do produbljivanja glasa, atrofije dojki, nepravilnih menstrualnih krvarenja, uvećanja klitorisa, pojačanja libida i agresivnosti
  • nivo svih navedenih promena zavisi od nivoa androgena
  • žene sa hirzutizmom u velikom broju slučajeva imaju i prekomernu telesnu težinu
  • u najvećem broju slučajeva do hirzutizma dolazi u periodu, ili oko puberteta
  • kada se hirzutizam javi tokom srednjeg životnog doba, tada se obično sumnja na postojanje tumorskog procesa

Kako se postavlja dijagnoza hirzutizma?

Anamneza sa kliničkom sikom i detaljnim pregledom je dovoljna da se postavi dijagnoza hirzutizma, medjutim da bi se ustanovilo šta je u osnovi ovog stanja moraju se načiniti dopunske analize.

Laboratorijske analize služe da potvrde postojanje povišenih nivoa androgenih (muških) hormona, pa se često vrše i odredjeni stimulišući testovi poput adrenokortikotropnog stimulišućeg testa, ali i supresija deksametazonom i merenje nivoa hormona. Poželjno je da se izmere nivoi i prolaktina i FSH, kao i da se isključi, ili potvrdi postojanje dijabetesa.

Ultrzvučni pregled organa male karlice i trbuha, skener (kompjuterizovana tomografija) i nuklearna magnetna rezonanca se vrše ukoliko se sumnja na postojanje tumorskog procesa koji izaziva prekomernu sekreciju navedenih hormona.

Kako se leči hirzutizam?

Lečenje hirzutizma obuhvata lečenje osnovne bolesti koja se nalazi. Ukoliko je izazivač tumor, potrebno je hirurško odstranjivanje tumora i eventualna dopunska terapija, u zavisnosti od vrste i poreka tumora.

Lekovi koji se koriste u lečenju hirzutizma se mogu podeliti na dve vrste (one koji smanjuju produkciju hormona i one koji smanjuju dejstvo hormona u koži) i mogu da se koriste glikokortikoidi, oralna kontraceptivna sredstva, spironolakton, flutamid, finasterid, cipropteron acetat..

Neophodno je primeniti i sve dostupne kozmetske mere (brijanje, depilacije, epilacija...) kako bi emocionalni efekat na žanu bio što manje izražen.

hijaluronski fileri, botoks, prp, vampirski lifting

plasticna hirurgija, hijaluronski fileri, botoks, mezoterapija, prp


 

 

  

lekarski pregled za vozacku

                                    

 

 

 

Go to top