Šta je endometrijalni polip (u unutrašnjosti materice)?

Endometrijalni polip predstavlja benignu tumorsku formaciju koja se nalazi na unutrašnjem sloju materice. Polipi mogu da budu na peteljci, ili na širokoj osnovi. Znatno češće se nalaze polipi na peteljci i problem kod ove vrste polipa je što mogu da prolabiraju u vaginu i grlić materice.

Dakle, u pitanju su potpuno benigne tumorske formacije koje mogu svojim prisustvom da načine ozbiljne simptome i poremećaj reproduktivne funkcije. Postoje podaci koji pokazuju da u oko 0,5% slučajeva postoje maligne ćelije kod endometrijalnih polipa, pa je potreban poseban oprez zbog mogućnosti maligne alteracije.

Ne postoji ni jedan odredjeni faktor rizika za nastanak polipa endometrijuma, ali postoje pretpostavke da postoji veliki uticaj cirkulišućih hormona, naročito estrogena. Navode se i faktori rizika poput gojaznosti, visokog krvnog pritiska i prisutnih cervikalnih polipa, kao i korišćenje oralnih kontraceptivnih sredstava. 

Statistički podaci pokazuju da se endometrijalni polipi najčešće javljaju kod žena iznad 40 godina. Gotovo svaka četvrta žena koja ima poremećaj menstrualnog krvarenja, ima u dijagnozi endometrijalni polip.

 

  

  

   

 

 

 

 

Test na hlamidiju u kućnim uslovima 

Ukoliko ste seksualno aktivna zenska osoba, briga o reproduktivnom zdravlju je osnovna. Simptome kao sto su peckanje, crvenilo, svrab ali I otok I pojava sekreta nikako ne treba zanemarivati vec ih odmah ispitati. Ne treba ni cekati na pojavu ovih simptoma, vec ici na redovne ginekoloske preglede minimum jednom godisnje. Hlamidija je bakterija koja se najcesce javlja kod seksualno aktivnih osoba, bez ikakvih simptoma. Ali je jako opasna ako se ne leci I ne prepozna na vreme. 

Čitaj dalje...

Kućni test na vaginalni PH

Sluzokoza vagine je blago kisela sredina, pogodna za razvoj dobrih bakterija koje cuvaju zdravlje redproduktivnog sistema.

Narusavanjem kiselosti dolazi do stvaranja bakterija koje dovode do daljih problema,  izazivaju bakterijske I gljivicne  infekcije I upale. Nakon upotrebe antibiotika, nakon bolesti, usled pada imuniteta, stresa, ishrane, kod menopauze javlja se to narusavanje vaginalnog ph I stvara se pogodna sredina za razvoj raznih mikrorganizama.

 

Čitaj dalje...

Bolnica menssana                  

 

 

 

Go to top