Šta je endometrijalni polip (u unutrašnjosti materice)?

Endometrijalni polip predstavlja benignu tumorsku formaciju koja se nalazi na unutrašnjem sloju materice. Polipi mogu da budu na peteljci, ili na širokoj osnovi. Znatno češće se nalaze polipi na peteljci i problem kod ove vrste polipa je što mogu da prolabiraju u vaginu i grlić materice.

Dakle, u pitanju su potpuno benigne tumorske formacije koje mogu svojim prisustvom da načine ozbiljne simptome i poremećaj reproduktivne funkcije. Postoje podaci koji pokazuju da u oko 0,5% slučajeva postoje maligne ćelije kod endometrijalnih polipa, pa je potreban poseban oprez zbog mogućnosti maligne alteracije.

Ne postoji ni jedan odredjeni faktor rizika za nastanak polipa endometrijuma, ali postoje pretpostavke da postoji veliki uticaj cirkulišućih hormona, naročito estrogena. Navode se i faktori rizika poput gojaznosti, visokog krvnog pritiska i prisutnih cervikalnih polipa, kao i korišćenje oralnih kontraceptivnih sredstava. 

Statistički podaci pokazuju da se endometrijalni polipi najčešće javljaju kod žena iznad 40 godina. Gotovo svaka četvrta žena koja ima poremećaj menstrualnog krvarenja, ima u dijagnozi endometrijalni polip.

hijaluronski fileri, botoks, prp, vampirski lifting

plasticna hirurgija, hijaluronski fileri, botoks, mezoterapija, prp


 

 

  

lekarski pregled za vozacku

                                    

 

 

 

Go to top