Šta je endometrijalni polip (u unutrašnjosti materice)?

Endometrijalni polip predstavlja benignu tumorsku formaciju koja se nalazi na unutrašnjem sloju materice. Polipi mogu da budu na peteljci, ili na širokoj osnovi. Znatno češće se nalaze polipi na peteljci i problem kod ove vrste polipa je što mogu da prolabiraju u vaginu i grlić materice.

Dakle, u pitanju su potpuno benigne tumorske formacije koje mogu svojim prisustvom da načine ozbiljne simptome i poremećaj reproduktivne funkcije. Postoje podaci koji pokazuju da u oko 0,5% slučajeva postoje maligne ćelije kod endometrijalnih polipa, pa je potreban poseban oprez zbog mogućnosti maligne alteracije.

Ne postoji ni jedan odredjeni faktor rizika za nastanak polipa endometrijuma, ali postoje pretpostavke da postoji veliki uticaj cirkulišućih hormona, naročito estrogena. Navode se i faktori rizika poput gojaznosti, visokog krvnog pritiska i prisutnih cervikalnih polipa, kao i korišćenje oralnih kontraceptivnih sredstava. 

Statistički podaci pokazuju da se endometrijalni polipi najčešće javljaju kod žena iznad 40 godina. Gotovo svaka četvrta žena koja ima poremećaj menstrualnog krvarenja, ima u dijagnozi endometrijalni polip

Kako se manifestuju endometrijalni polipi?

  • kod velikog broja žena ne postoje nikakvi simptomi i znaci i nalaz je potpuno slučajan prilikom redovnih ginekoloških pregleda
  • moguća je pojava poremećaja menstrualnih ciklusa, veoma ozbiljnih menstrualnih krvarenja i krvarenja van ciklusa
  • polipi su obično nekoliko mm u prečniku
  • može da postoji samo jedan, ali i veći broj
  • može da se javi krvarenje tokom menopauze
  • češća je pojava spontatnih pobačaja i prevremenih porodjaja kod prisustva polipa materice

Kako se postavlja dijagnoza endometrijalnih polipa?

Anamneza sa kliničkom slikom i objektivnim pregledom od strane ginekolog najčešće nije dovoljna da se postavi dijagnoza.

Dijagnoza se obično postavlja na osnovu ultrazvučnog pregleda materice, klasičnim putem, preko trbuha, ili transvaginalnim putem.

Histetoskopija i histerosalpingografija se koriste redje, kao i eksplorativna kiretaža

Kako se leče endometrijalni polipi?

Lečenje podrazumeva hirurško uklanjanje polipa zbog mogućnosti maligne alteracije.

 

          

                                         

Go to top