Dispareunija (bol tokom seksualnog odnosa)?

Dispareunija predstavlja pojavu bolova kod žena u toku seksualnog odnosa koji se javlju u predelu malih usmina, medjice, ili u predelu vagine. Pojedini poaci pokazuju da čak 60% ima probleme u vidu bolova tokom seksualnog odnosa, ali ovi podaci nisu u potpunosti tačni, jer veliki broj žena sa ovim problemom ne razgovara sa svojim lekarom i partnerom. Ovi problemi se mogu javiti i kod muškaraca, naročito ako postoje zapaljenja spoljašnjeg polnog organa.

Brojni su faktori rizika koji se nalaze u osnovi bola prilikom seksualnih odnosa, a ubedljivo najčešće se javlja vaginizam koji predstavlja grč u predelu mišića vagine. Najčešće do pojave vaginizma dolazi upravo zbog straha od pojave bola, pa se ulazi u začarani krug. Ne treba zaboraviti ni probleme psihološke probleme u vidu ranijih seksualnih zlostavljanja, smatranja da je seks prljav i grešan, postojanje ranijih bolnih ginekoloških infekcija...

Drugi, znatno redji uzroci bolova tokom seksualnih odnosa su prisustvo infekcija (najčešće seksualno prenosive bolesti), bolesti i stanja materice (iuključujući neke urodjene mane materice), endometrioza, ciste na jajnicima, vanmaterična trudnoća, zapaljenska oboljenja male karlice, prisustvo ožiljaka nakon zasecanja kod porodjaja, nedovoljna lubrikacija (vlažanje), promene u menopauzi, oštećenje sluzokože vagine korišćenje raznih kontraceptivnih sredstava.

Na žalost, tačan broj žena sa ovim problemom nije u potpunosti poznat, ali se pretpostavlja da nije mali, jer veliki broj žena odbija da govori sa svojim partnerima o ovome, kao i da se javi lekaru.

Kako se manifestuje dispareunija?

  • žene se najčešće žale na postojanje bolova prilikom, ili neposredno nakon seksualnog odnosa
  • bolovi se javljaju u predelu usmina, medjice, ali i duboko unutar vagine
  • može da postoji osećaj grčenja, pritiska, žiganja, ili stezanja
  • bol može da postoji stalno, ili da nestaje i ponovno se javlja
  • kod veoma jakih bolova kod žena može da se javi mučnina sa povraćanjem
  • u najvećem broju slučajeva dolazi do prestanka seksualnih odnosa

Kako se postavlja dijagnoza dispareunije?

Anamneza sa kliničkom slikom je dovoljna za postavljanje dijagnoze.

Uvek se mora načiniti pregled kako bi se isključilo da se radi o postojanju sekundarne dispareunije koja je uzrokoavana nekim organskim faktorom.

Često se prilikom postavljanja dijagnoze sekundarne dispareunije koristi ultrazučni pregled organa male karlice, kao i komplikovanija snimanja, ali i odredjivanje nivoa hormona.

Kako se leči dispareunija?

Kod sekundarnih dispareunija mora se lečiti osnovni uzrok bolesti koji je izaziva, dok se kod primarne dispareunije savetuje psihološka terapija, razgovor sa partnerom, primena lubrikanata i drugih metoda opuštanja. 

Najveća greška koju mlade žene prave je da negiraju postojanje problema, što može da naruši odnos sa njihovim partnerom, ali i da načini ozbilje psihološke smetnje.

 

  

  

   

 

 

 

 

Test na hlamidiju u kućnim uslovima 

Ukoliko ste seksualno aktivna zenska osoba, briga o reproduktivnom zdravlju je osnovna. Simptome kao sto su peckanje, crvenilo, svrab ali I otok I pojava sekreta nikako ne treba zanemarivati vec ih odmah ispitati. Ne treba ni cekati na pojavu ovih simptoma, vec ici na redovne ginekoloske preglede minimum jednom godisnje. Hlamidija je bakterija koja se najcesce javlja kod seksualno aktivnih osoba, bez ikakvih simptoma. Ali je jako opasna ako se ne leci I ne prepozna na vreme. 

Čitaj dalje...

Kućni test na vaginalni PH

Sluzokoza vagine je blago kisela sredina, pogodna za razvoj dobrih bakterija koje cuvaju zdravlje redproduktivnog sistema.

Narusavanjem kiselosti dolazi do stvaranja bakterija koje dovode do daljih problema,  izazivaju bakterijske I gljivicne  infekcije I upale. Nakon upotrebe antibiotika, nakon bolesti, usled pada imuniteta, stresa, ishrane, kod menopauze javlja se to narusavanje vaginalnog ph I stvara se pogodna sredina za razvoj raznih mikrorganizama.

 

Čitaj dalje...

Bolnica menssana                  

 

 

 

Go to top