Šta su ciste jajnika (ovarijalne ciste)?

Cista jajnika predstavljaju šupljinu na jajniku koja može da bude ispunjena tečnim, ili polutečnim sadržajem. Broj novodijagnostikovanih slučajeva cista na jajnicima je povećan, zbog češćih pregleda kod ginekologa. Nalaz cisti na jajniku kod žena stvara strah od maligniteta, ali je najveći broj ovih promena potpuno dobroćudan po svojoj prirodi.

Svakog meseca, u toku menstrualnog ciklusa, na jajniku se stvaraju folikuli koji mogu da dostignu veličinu do 3cm i iz njih se oslobadja zrela jajna ćelija. Kada prsne folikul i oslobodi jajnu ćeliju, stvara se struktura koja se naziva žuto telo i koje se postepeno smanjuje ukoliko ne dodje do oplodnje. Ciste mogu da budu benigne, ili maligne po svojoj prirodi, ali se najčešće nalaze benigne ciste.

Cist jajnika se mogu naći kod gotovo svih žena u premenopauzi i kod svake pete žene nakon menopauze. Najveći broj ovih promena na jajnicima cu potpuno normalne i benigne su po svojoj prirodi. Dermoidne ciste predstavljaju oko 10% ovih promena. Ne postoje rasne predilekcija za pojavu cista na jajnicima, osim predilekcije za pojavu cistadenokarcinoma (osobe ženskog pola koje žive na teritoriji Severne Amerike i u zapadnoj Evropi više obolevaju od ovih bolesti). Ciste najčešće pogadjajaju žene tokom reproduktivnog perioda, mada se mogu javiti bilo kada tokom života. 

Kako se manifestuju ciste na jajnicima?

  • u većini slučajeva, simptomi ne postoje, već se dijagnoza postavlja sasvim slučajno
  • čak i maligne ciste dugo vremena mogu da ne prouzrokuju nikakve simptome
  • može da postoji osećaj neugodnosti i bola u donjem delu trbuha
  • torzija (uvrtanje) ciste može da prouzrokuje akutni abodmen (veoma oštar i jak, probadajući bol sa mučninom, povraćanjem i povišenom telesnom temperaturom)
  • može doći do pojave bolnih seksualnih odnosa
  • često se javljaju nepravilnosti tokom menstrualnog siklusa i krvarenja van ciklusa
  • moguća je pojava nadutosti trbuha
  • kod malignih cisti u uznapredovalim stadijumima postoji nedostatak apetita i gubitak telesne težine, nedostatak daha, uvećanje limfnih čvorova
  • velike ciste se nekada mogu napipati preko trbušnog zida

Kako se postavlja dijagnoza cista na jajnicima?

Anamneza sa kliničkom sikom i detaljnim ginekološkim pregledom je dovoljna da se postavi dijagnoza cisti na jajniku.

Detaljna dijagnoza se postavlja na osnovu ultrazvučnog pregleda male karlice.

Nije neophodno raditi posebne laboratorijske analize, ali se mora uzeti u obzir mogućnost postojanja malignih promena, pa se mogu načiniti analize tumorskih markera.

Skener (kompjuterizovana tomografija) i nuklearna magnetna rezonanca se redje koriste u dijagnozi benignih cisti jajnika.

Kako se leče ciste na jajnicima?

U većini slučajeva, male ciste koje ne pričinjavaju probleme, ne zahtevaju lečenje. Kod žena u menopauzi, ukoliko su tumor markeri negativni, a ciste manje od 5cm, mogu se samo pratiti promene.

Ukoliko su ciste veće od 5 cm u prečniku, treba razmotriti mogućnosr hirurškog uklanjanja promena. Hirurška intervencija se može načiniti klasičnim putem, ili laparoskopskim putem.

 

  

  

   

 

 

 

 

Test na hlamidiju u kućnim uslovima 

Ukoliko ste seksualno aktivna zenska osoba, briga o reproduktivnom zdravlju je osnovna. Simptome kao sto su peckanje, crvenilo, svrab ali I otok I pojava sekreta nikako ne treba zanemarivati vec ih odmah ispitati. Ne treba ni cekati na pojavu ovih simptoma, vec ici na redovne ginekoloske preglede minimum jednom godisnje. Hlamidija je bakterija koja se najcesce javlja kod seksualno aktivnih osoba, bez ikakvih simptoma. Ali je jako opasna ako se ne leci I ne prepozna na vreme. 

Čitaj dalje...

Kućni test na vaginalni PH

Sluzokoza vagine je blago kisela sredina, pogodna za razvoj dobrih bakterija koje cuvaju zdravlje redproduktivnog sistema.

Narusavanjem kiselosti dolazi do stvaranja bakterija koje dovode do daljih problema,  izazivaju bakterijske I gljivicne  infekcije I upale. Nakon upotrebe antibiotika, nakon bolesti, usled pada imuniteta, stresa, ishrane, kod menopauze javlja se to narusavanje vaginalnog ph I stvara se pogodna sredina za razvoj raznih mikrorganizama.

 

Čitaj dalje...

Bolnica menssana                  

 

 

 

Go to top