Šta je cervikalni polip (polip grlića materice)?

Polipi predstavljaju benigne tvorevine (benigne tumore) koji nemaju potencijal da daju udaljene metastaze, ali mogu vremenom maligno da alterišu i da ometaju normalne reproduktivne funkcije žene. U pitanju su tumori, koji su u navećem broju slučajeva na peteljci, ali mogu da budu i širokoj osnovi, mada znatno redje. Pojedini podaci pokazuju da cervikalni polipi imaju maligni potencijal u oko 1% slučajeva, tako da je neophodno redovno praćenje i eventualno lečenje ovog stanja.

Tačan uzrok nastanka ovih promena nije u potpunosti poznat, ali se pretpostavlja da postoji uticaj zapaljenskih procesa, delovanja hormona, kao i prisustva mikrotromba u krvnim sudova submukoze (podsluzokoža). Infektivni uzročnici polipa nisu dokazani, mada su postojale brojne teorije.

Statistički podaci pokazuju da se cervikalni polipi javljaju najčešće kod žena koje se nalaze u periodu nakon porodjaja, a često se javljaju i nakon menstrualnih krvarenja, što se dovodi u vezu sa promenama na krvnim sudovima.

Kako se manifestuju cervikalni polipi?

 • obično su polipi na peteljci, ali mogu da budu i na širokoj osnovi
 • veličine su do 1cm u dužinu, ali su najčešće veličine oko nekoliko mm
 • crvenkaste su boje i sundjeraste strukture
 • može se javiti pojačani vaginalni sekret, obično nakon odnosa, pregleda...
 • sekret je sluzav, ali može da bude i sukrvičav
 • polipi se javljaju na unutrašnjem sloju (sluzokoži) grlića materice (endocerviks)
 • često ne postoje nikakvi simptomi, već se dijagnoza postavlja sasvim slučajno prilikom pregleda
 • moguća je pojava krvarenja van menstrualnog ciklusa i nakon polnih odnosa
 • krvarenja retko mogu da budu veoma jaka i produžena
 • ukoliko su veliki mogu da otežaju začeće i da prouzrokuju sterilitet kod žena
 • moguća je pojava slabljenja grlića materice tokom trudnoće i pojave spontanih pobačaja i prevremenih porodjaja
 • česta je pojava ulceracija polipa i pojave sekundarnih infekcija što se može karakterisati bolom i pojavom povišene telesne temperature

Kako se postavlja dijagnoza cervikalnih polipa?

Anamneza sa kliničkom slikom i objektivnim pregledom može da pomogne da se posumnja na postajanje polipa grlića materice.

Kod veoma velikih promena, polipi se mogu videti i ultrazvučnim pregledom grlića.

Standarno se rade vaginalni i cervikalni bris da bi se potvrdilo, ili opovrglo postojanje infekcija.

Definitivna dijagnoza benignih cervikalnih polipa se obično postavlja samo na osnovu histopatološkog nalaza nakon otklanjanja polipa (cervikalna polipektomija).

Kako se leče cervikalni polipi?

Lečenje polipa podrazumeva obavezno uklanjanje zbog mogućnosti maligne alteracije. 

U slučaju postojanja infekcije, potrebno je ordinirati antibiotike na osnovu mikrobiološke analize brisa vagine i grlića.

Otklanjanje se može vršiti elektrokauterizacijom, laserskom polipektomijom, ili korišćenjem specijalnih klešta. Prognoza nakon lečene je obično dobra. 

 

  

  

   

 

 

 

 

Test na hlamidiju u kućnim uslovima 

Ukoliko ste seksualno aktivna zenska osoba, briga o reproduktivnom zdravlju je osnovna. Simptome kao sto su peckanje, crvenilo, svrab ali I otok I pojava sekreta nikako ne treba zanemarivati vec ih odmah ispitati. Ne treba ni cekati na pojavu ovih simptoma, vec ici na redovne ginekoloske preglede minimum jednom godisnje. Hlamidija je bakterija koja se najcesce javlja kod seksualno aktivnih osoba, bez ikakvih simptoma. Ali je jako opasna ako se ne leci I ne prepozna na vreme. 

Čitaj dalje...

Kućni test na vaginalni PH

Sluzokoza vagine je blago kisela sredina, pogodna za razvoj dobrih bakterija koje cuvaju zdravlje redproduktivnog sistema.

Narusavanjem kiselosti dolazi do stvaranja bakterija koje dovode do daljih problema,  izazivaju bakterijske I gljivicne  infekcije I upale. Nakon upotrebe antibiotika, nakon bolesti, usled pada imuniteta, stresa, ishrane, kod menopauze javlja se to narusavanje vaginalnog ph I stvara se pogodna sredina za razvoj raznih mikrorganizama.

 

Čitaj dalje...

Bolnica menssana                  

 

 

 

Go to top