Šta je proteinurija?

Proteini koji se nalaze u tečnoj fazi krvi su veoma bitni za normalno funksionisanje organizma. Bubrezi igraju najvažniju ulogu u zadržavanju ovih proteina u krvotoku. Pod normalnim okolnostima, putem bubrega se izluči oko 150mg proteina na dan. Svi iznosi koji se nalaze u urinu preko pomenutog se nazivaju proteinurija.

Proteinurija može da nastane zbog velikog broja sistemskih bolesti (sistemski lupus, razni vaskulitisi, endokarditis, Henoh-Šonlejnova purpura, hepatitisi, amiloidoza, hipertenzivna angioskleroza)  ali i zbog uzroka poput niskog krvnog pritiska i lumbalne lordoze (krivljenje kične u slabinskom delu). Najčešće se proteinurija nalazi kod renalnih bolesti (bolesti porekla bubrega) i o ovom stanju uvek treba razmišljati. . Ne treba zaboraviti mogućnost da se u pozadini proteinurije može naći i maligna bolest, naročito multipli mijelom, sa povećanim lučenjem lakih lanaca i njihovim izlučivanjem putem bubrega. Kod pojedinih pacijenata, proteinurija postoji, a uzrok nikada ne bude pronadjen i tada se govori o idiopatskoj proteinuriji.

Statistički podaci pokazuju da otprilike 4% osoba muškog pola i oko 7% osoba ženskog pola ima proteinuriju odredjenog stepena. Pojedini uzroci proteinurije se nalaze nešto češće kod pripadnika crne rase, azijske populacije i hispano populacije. Kao što je napomenuto, proteinurija se nalazi nešpto češće kod osoba muškog pola. Proteinurija se nalazi nešto češće u starijim uzrastima. 

 

  

  

   

 

 

Test za odredjivanje urinarnih infekcija 

Test za samotestiranje u kucnim uslovima koji otkriva bakterije u urinu, savetujemo da imate u kucnoj apoteci. Deca, trudnice, starije nepokretne osobe kao i bilo ko ko je i jednom imao urinarnu infekciju, treba da ima ovaj test pri prvoj pojavi nekih od simptoma kao sto su ucestalo mokrenje, peckanje pri mokrenju, osecaj nedovoljnog praznjenja besike… Test se veoma lako izvodi, potreban je samo prvi jutarnji urin i za 10tak minuta imate rezultat ispred sebe. Da li ima ili nema bakterija u mokraci?

Čitaj dalje...

Bolnica menssana                  

 

 

 

Go to top