Šta je proteinurija?

Proteini koji se nalaze u tečnoj fazi krvi su veoma bitni za normalno funksionisanje organizma. Bubrezi igraju najvažniju ulogu u zadržavanju ovih proteina u krvotoku. Pod normalnim okolnostima, putem bubrega se izluči oko 150mg proteina na dan. Svi iznosi koji se nalaze u urinu preko pomenutog se nazivaju proteinurija.

Proteinurija može da nastane zbog velikog broja sistemskih bolesti (sistemski lupus, razni vaskulitisi, endokarditis, Henoh-Šonlejnova purpura, hepatitisi, amiloidoza, hipertenzivna angioskleroza)  ali i zbog uzroka poput niskog krvnog pritiska i lumbalne lordoze (krivljenje kične u slabinskom delu). Najčešće se proteinurija nalazi kod renalnih bolesti (bolesti porekla bubrega) i o ovom stanju uvek treba razmišljati. . Ne treba zaboraviti mogućnost da se u pozadini proteinurije može naći i maligna bolest, naročito multipli mijelom, sa povećanim lučenjem lakih lanaca i njihovim izlučivanjem putem bubrega. Kod pojedinih pacijenata, proteinurija postoji, a uzrok nikada ne bude pronadjen i tada se govori o idiopatskoj proteinuriji.

Statistički podaci pokazuju da otprilike 4% osoba muškog pola i oko 7% osoba ženskog pola ima proteinuriju odredjenog stepena. Pojedini uzroci proteinurije se nalaze nešto češće kod pripadnika crne rase, azijske populacije i hispano populacije. Kao što je napomenuto, proteinurija se nalazi nešpto češće kod osoba muškog pola. Proteinurija se nalazi nešto češće u starijim uzrastima. 

hijaluronski fileri, botoks, prp, vampirski lifting

plasticna hirurgija, hijaluronski fileri, botoks, mezoterapija, prp


 

 

  

lekarski pregled za vozacku

                                    

 

 

 

Go to top