Šta je proteinurija?

Proteini koji se nalaze u tečnoj fazi krvi su veoma bitni za normalno funksionisanje organizma. Bubrezi igraju najvažniju ulogu u zadržavanju ovih proteina u krvotoku. Pod normalnim okolnostima, putem bubrega se izluči oko 150mg proteina na dan. Svi iznosi koji se nalaze u urinu preko pomenutog se nazivaju proteinurija.

Proteinurija može da nastane zbog velikog broja sistemskih bolesti (sistemski lupus, razni vaskulitisi, endokarditis, Henoh-Šonlejnova purpura, hepatitisi, amiloidoza, hipertenzivna angioskleroza)  ali i zbog uzroka poput niskog krvnog pritiska i lumbalne lordoze (krivljenje kične u slabinskom delu). Najčešće se proteinurija nalazi kod renalnih bolesti (bolesti porekla bubrega) i o ovom stanju uvek treba razmišljati. . Ne treba zaboraviti mogućnost da se u pozadini proteinurije može naći i maligna bolest, naročito multipli mijelom, sa povećanim lučenjem lakih lanaca i njihovim izlučivanjem putem bubrega. Kod pojedinih pacijenata, proteinurija postoji, a uzrok nikada ne bude pronadjen i tada se govori o idiopatskoj proteinuriji.

Statistički podaci pokazuju da otprilike 4% osoba muškog pola i oko 7% osoba ženskog pola ima proteinuriju odredjenog stepena. Pojedini uzroci proteinurije se nalaze nešto češće kod pripadnika crne rase, azijske populacije i hispano populacije. Kao što je napomenuto, proteinurija se nalazi nešpto češće kod osoba muškog pola. Proteinurija se nalazi nešto češće u starijim uzrastima.

Kako se manifestuje proteinurija?

  • kod najvećeg broja pacijenata ne postoje nikakvi simptomi i znaci i proteinurija se nalazi potpuno slučajno, na rutinskim laboratorijskim analizama
  • proteinurija je jedan od najranijih znakova oštećenja bubrega
  • prisustvo proteinurije ne omogućava da se lokalizuje oštećenje bubrega, mada izlučivanje proteina više od 1 do 2g/24h ukazuje na bubrežno poreklo, a više od 7 do 10g/24h na oštećenje glomerula
  • kod većeg gubitka proteina iz krvi, može da dodje do pojave edema (otoka) na rukama i nogama
  • kod masivnih proteinurija može dodji do pojave penušanja urina prilikom mokrenja

Dijagnoza kod proteinurije?

Anamneza sa kliničkom slikom i detaljnim pregledom je bitna u pronalaženju uzroka nastanka proteinurije,
 
Proteinurija se dijagnostikuje laboratorijskom analizom urina i prikupljanjem 24 urina.
 
Dopunske analize se vrše u cilju dijagnostikovanja primarne bolesti.

Kako se leči proteinurija?

Može da se vrši nadoknada proteina kod velikih gubitaka, ali je obavezno lečenje osnovne bolesti koja je dovela do gubitka proteina.

Imate pitanje vezano za proteinuriju?


Kliknite ovde i dobijate najbrži odgovor od lekara svih specijalnosti...