PRP Plateled Rich Plasma odnosno plazma bogata trombocitima u oporavku kod sportskih povreda i kod bolnih zglobova

PRP predstavlja skraćenicu za plazmu bogatu trombocitima i on se dobija se od  krvi pacijenta. U pitanju je metoda koja je sa pravom u vrhu regenerativne i sportske medicine i poslednjih nekoliko godina zaista su rezultati lečenja ovom metodom fantastični.

Trombociti odnosno krvne pločice iz krvi pacijenta imaju brojne efekte na ljudsko zdravlja, naime oni deluju protivzapaljenski i proliferativno.

Krvna plazma predstavlja tečnu frakciju krvi, odnosno u njoj se nalaze sve krvne ćelije ali takodje, nalaze se i brojni faktori rasta, citokini, imunomedijatori, imunomoderatori i brojni drugi i svi oni zajedničkim delovanjem utiču dodatno na aktivnosti trombocita i time pospešuju njihovo delovanje.

Kada dodje do sportske povrede i oštećenja tkiva, u našoj krvi se oslobadjaju citokini koji predstavljaju faktore zapaljenje, odnosno oni su glavni krvici zašto dolazi do pojave bolova, otoka, i povećanje prokrvljenosti u organizmu.

Plazma koja je bogata trombocitima (PRP) upravo deluje tako što smanjuje zapaljenski proces u tkivima, odnosno dolazi do ubrzane regeneracije organizma.

Kod promena na zglobovima poput gonartroze, odnosno okoštavanja  PRP primenjen u zglobove koji su zahvaćeni degenerativnim procesom neutrališe zapaljenje i usporava gubitak hrskavice. Pored toga odlično deluje na bol i popravlja funkciju zgloba. Kod artroze kolena često su pogođene i druge strukture kolena kao što su ligamenti, ukrštene veze i meniskusi i upravo je PRP metoda izbora za njihovu regeneraciju.

Koje efekte postižemo primenom plazma terapije?

PRP ima sledeće efekte:

  • smanjuje otečenost zglobova i bolove u zglobovima
  • kod pojave jutarnje ukočenosti kod reume utiče na smanjenje i povećanje pokretrljivosti
  • PRP deluje tako što obnavlja oštećenja hrskavice

Kako se izvodi terapija plazmom bogatom trombocitima?

Osnovno je vadjenje krvi pacijenta i to je jedino što je neprijatno prilikom ovog pregleda. Naime količina krvi koja se uzima je negde oko 10ml i onda se specifičnim načinom obrade centrifugiranjem krvi dobija obogaćena frakcija krvi. Mi u našem centru koristimo metod duplog centrifugiranja, i tako je PRP neuporedivno bogatiji u odnosnu na fabrička pakovanja za spremanje PRP.

Koje su indikacije za primenu plazme obogaćene trombocitima?

Indikacije za PRP su:

  • Okoštavanje kolena-gonartroza
  • Okoštavanje kuka-koksartroza
  • Sportske povrede
  • Degenerativne bolesti tetiva (sindrom rotatorne manžetne)
  • Nestabilnost zglobova
  • Povrede mišića i dr.
Kakvi su neželjeni efekti terapije plazmom obogaćenom trombocitima?

U pitanju je potpuno prirodna metoda i sve što se uzima predstavlja krv samog pacijenta tako da osim bolova na mestu uboda nema drugih neželjenih reakcija.

 

Dr spec med. Dragan Stojićević, specijalista hirurgije

Dr Stojicevic Dragan Centar Estetika

Dr sci med Dragan Stojićević, specijalista hirurgije 

Besplatni saveti sa hirurgom, pitajte lekara

 

   

 

 

Contractubex protiv ožiljaka

hijaluronski fileri, botoks, prp, vampirski lifting 

 


 

 

 

 

plasticna hirurgija, hijaluronski fileri, botoks, mezoterapija, prp

 

                                    

 

 

 

Go to top