Šta je trombocitopenija (snižen nivo trombocita)?

Trombocitopenija je izraz za smanjeni nivo trombocita (krvne pločice). Normalan nivo trombocita u krvi varira od 150 000 - 400 000 po mikrolitru. Klasična definicija trombocitopenije je da ona postoji ukoliko je nivo trombocita manji od 50 000. Problem kod niskog nivoa trombocita je što se javlja predispozicija ka krvarenju.
 
Brojni su faktori koji mogu da izazovu trombocitopeniju, poput nedostatka vitamina B2 i anemije sa nedostatkom gvoždja, leukemija, virusne i bakterijske infekcije, kod urodjene amegakariocitne trombocitopenije, Fankoni anemije, Bernard Solijerovog sindroma, Aldrihovog i Alporotovog sindroma, kod paroksizmalne noćne hemoglobinurije, antifosfolipidnog sindroma, kod lupusa, kod hemolitičko-uremijskog sindroma, posttranfuzione purpure, kod infekcije HIV-om, kod upotrebe odredjenih lekova (metotreksat, valproična kiselina, karboplatin, izotretionin, interferon, panobinostat, blokatori H2 receptora).
 
Statistički podaci o pacijentima sa ovim stanjem nedostaju, ali je pretpostavka da se javlja relativno često. Ne postoji rasna i polna predilekcija za njenu pojavu.

hijaluronski fileri, botoks, prp, vampirski lifting

plasticna hirurgija, hijaluronski fileri, botoks, mezoterapija, prp


 

 

  

lekarski pregled za vozacku

                                    

 

 

 

Go to top