Šta je rak (karcinom) jezika?

Maligni tumori jezika predstavljaju veoma veliki izazov kako zbog loše prognoze kod uznapredovalie bolest, tako i zbog smanjivanja kvaliteta života.

Kako se ovi tumori nalaze na vidnom mestu, česta je njihova rana dijagnoza, ali često i sami pacijenti zapostavljaju ove promene, misleći da su benigna stanja, pa se sa postavljanjem dijagnoze nekada dosta kasni.

Kao i kod drugih mesta u gornjim disajnim putevima, preko 90% malignih tumora jezika predstavljaju karcinomi porekla pločasto slojevitog epitela. Maligni melanomi, limfomi i sarkomi se javljaju nešto redje. Leukoplakija i eritroplakija jezika predstavljaju premaligne lezije koje mogu maligno da se transformišu. Karcinom jezika se deli na tri tipa: egzofitni (raste prema spolja), ulcerativni i infiltrativni (raste sa infiltracijom tkiva, ka unutra).

Klasifikacija karcinoma jezika je T1-tumor je manji od 2cm, T2-tumor je od 2-4cm, T3-tumor je veći od 4cm, T4-tumor se širi na okolne strukture, N0-ne postoje metastaze u limfnim čvorovima, N1-zahvaćen je jedan čvor sa iste strane, ne veći od 3cm, N2-zahvaćen je limfni čvor od 3-6cm, N3-limfni čvorovi su veći od 6cm, M0-nema udaljenih metastaza, M1-prisutne su udaljene metastaze

Pušenje je prepoznat kao vodeći uzrok karcinoma jetzika i gotovo 90% pacijenata sa ovim oblikom karcinoma su pušači. Takodje, upotreba alkohola je veoma važan faktor u nastanku karcinom jezika. Pronadjen je i značajan broj mutacija u ćelijama kod pacijenata koji su oboleli od raka jezika. Takodje, infekcija humanim papiloma virusom predstavlja mogući faktor u nastanku ovog karcinoma.

Statistički podaci poazuju da je karcinom jezika predstavljen sa oko 2% svih karcinoma. Osobe muškog pola su nešto češće pogodjeni ovim oblikom karcinoma.  

hijaluronski fileri, botoks, prp, vampirski lifting

plasticna hirurgija, hijaluronski fileri, botoks, mezoterapija, prp


 

 

  

lekarski pregled za vozacku

                                    

 

 

 

Go to top