Šta je adenom nadbubrežne žlezde?

Nadbubrežne žlezde (adrenalne žlezde) su parne žlezde koje se nalaze smeštene iznad bubrega. Svaka nadbubrežna žlezda ima svoju koru i srž koje su različite u strukturi i funkciji. Kora nadbubrežne žlezde proizvodi hormone kortiozol, aldosteron i androgene, a srž nadbubrežne žlezde proizvodi hormone adrenalin i noradrenalin.

Nadbubrežni adenomi su benigni tumori nadbubrežne žlezde. Oni najčešće nastaju od spoljašnjeg sloja žlezde kore nadbubrežne žlezde.

Ako nadbubrežni adenomi proizvode hormone, zovu se "funkcionalni". Ako adenom ne proizvodi hormone naziva se "nefunkcionalni”.

Uzrok nastanka nadbubrežnih adenoma je nepoznat, ali trenutno prihvaćena teorija je da su nastali zbog mutacije (promene) određenih gena (koji još uvek nisu identifikovani). Nadbubrežni adenomi su češći u nekim naslednim bolestima, uključujući multiplu endokrinu neoplaziju tip I i Bekvit-Videmanov sindrom. Takođe, kod pacijenata sa genetskim defektima sistema koji se bavi proizvodnjom steroidnih hormona (npr. kongenitalne adrenalne hiperplazije), može postojati veći rizik od adenoma nadbubrega.

Nadbubrežne mase mogu da budu i karcinom nadbubrežne žlezde (adrenokortikalni karcinom). Iako su vrlo retki, ovi karcinomi su često veliki i mogu da proizvede hormone. Nadbubrežne mase takođe mogu nastati iz unutrašnjeg dela nadbubrežne žlezde, koji se zove srž nadbubrežne žlezde i koji je deo nervnog sistema i proizvodi hormone adrenalin i noradrenalin. Tumori srži nadbubrežne žlezde se nazivaju feohromocitomi, a takođe se mogu razlikovati od adenoma specijalizovanim tehnikama skeniranja, kao i testovima krvi i urina za adrenalin i noradrenalin.

Verovatnoća razvoja adenoma se povećava sa godinama. Statistički podaci pokazuju da se adrenalni adenomi javljaju kod oko 5% populacije.
Oko 6% pacijenata starijih od 60 godina razviju nadbubrežni adenom. 

hijaluronski fileri, botoks, prp, vampirski lifting

plasticna hirurgija, hijaluronski fileri, botoks, mezoterapija, prp


 

 

  

lekarski pregled za vozacku

                                    

 

 

 

Go to top