Simptomi celulita i njegovo uklanjanje

Izraženi simptomi celulita ne samo da narušavaju izgled vaših nogu, već ovaj problem treba da označi da se u vašem telu događaju određene promene.Celulit je stanje kože i epidermisa koji se manifestuje u vidu neravnina na koži, najčešće u oblasti zadnje lože (noge i zadnjica), mada se može javiti i na drugim delovima tela.

Premda napada i žene i muškarce, daleko veći broj slučajeva celulita beleži se kod žena (čak 80-90% žena ima problema sa celulitom).Premda definitivni uzrok celulita nije do kraja istražen i potvrđen, poznato je da simptomi celulita imaju direktne veze sa time kako se masno tkivo vezuje za dublje slojeve kože.

Onda kada se masno tkivo gomila na jednom mestu, ono pravi izbočine na koži što se pokazuje kao nepravilnost u vidu izraženih rupica.Istina, celulit nije ozbiljno zdravstveno stanje, ali njegovi simptomi mogu pokvariti izgled vaših nogu i uticati na samopuzdanje.

Pored toga, simptomi celulita ukazuju na to da telu najčešće nedostaje nešto na šta treba da obratite pažnju.Celulit se danas može ukloniti ili smanjiti na različite načine, od korigovanja životnog stila do određenih tretmana od kojih neki mogu sa sobom nositi i neke rizike.

Simptomi celulita

Iako možda mislite kako je celulit sam po sebi dovoljno jasan simptom, i u ovom stanju postoje nijanse. Prvi i osnovni simptom celulita jeste pomorandžina koža, odnosno neravnine na koži u vidu izbočina i udubljenja.Međutim, ponekad celulit nije vidljiv golim okom, što svakako ne znači da ne postoji. Onda kada uštipete kožu na nogama, i primetite grudvice, to je takoreći simptom početnog stadijuma celulita.

Već sledeći stadijum podrazumeva blage neravnine vidljive golim oko i otprilike 1-4 rupica ili uduljenja na koži. Koža potom lagano počinje da se opušta i izgleda kao da visi, a količina izbočina i udubljenja se samo povećava. Svi slučajevi sa preko 10 dubokih udubljenja potpada pod ozbiljni slučaj celulita.

Pored ovoga, simptomi koji prate celulit su i zadebljala koža, koža koja je hladna na dodir, kao i popucali kapilari i krvni sudovi. U najtežim oblicima, simptomi celulita mogu uključiti i preteranu osetljivost kože, pa se modrice mogu lakše pojavljivati na zahvaćenom području, ponekad i bez nekog očiglednog razloga. Isto tako mogu se javiti crvenilo, svrab i blagi otoci.

Svi ovi simptomi mogu se javiti na nogama i zadnjici, ali i abdomenu, pre svega donjem delu stomaka, rukama i to najviše na nadlakticama i grudima, kod žena.

Uzroci celulita

O konkretnim uzrocima celulita ne zna se naročito mnogo. Premda se zna da je ova pojava posledica vezivanja mišićnog i masnog tkiva i kože, o tačnim uzrocima celulita još uvek se polemiše.

Ipak, ono što se definitivno zna jeste da neravnine koje se manifestuju kao pomorandžina kora nastaju tako što se masne ćelije gomilaju i takoreći guraju epiderm ka površini, čime nastaju izbočine, pa samim tim i udubljenja; drugim rečima ‒ simptomi celulita.

Uzrok zbog kojeg se celulit češće javlja kod žena nego kod muškaraca može se naći upravo u strukturi tkiva. Kod žena, ćelije mišićnog i masnog tkiva organizovane su vertikalno, što olakšava stvaranje izbočina na površini kože. Kod muškaraca, na primer, ove ćelije vezuju se unakrsno.

Međutim, pojedini faktori smatraju se važnijim od drugih, pa su stručnjaci uspeli da suze spisak najverovatnijih uzroka celulita u koje spadaju: genetika, hormonski disbalans, starenje, fizička aktivnost, gojaznost, životni stil itd.

Naučnici tvrde da određeni geni utiču na stvaranje celulita, tj. da je veliki broj žena genetski predodređen da ima celulit. Ovo se može povezati sa uticajem koji naš genetski sklop ima na naš metabolizam, te cirkulaciju i raspoređivanje masnih naslaga u organizmu. Sve od navedenog može uticati da stvaranje celulita, ali i na to koliko će simptomi celulita biti izraženi.

Isto tako, i hormoni kontrolišu pojavu celulita i to pre svih estrogen, insulin, noradrenalin, hormoni koje stvara štitna žlezda i prolaktin. Manjak estrogena, pre svih, najbitnije utiče na razne procese u organizmu čijim se usporavanjem ubrzava stvaranje celulita.

Hormoni su ujedno povezani i sa starenjem i sa trudnoćom, od kojih obe pojave prate simptomi celulita. U oba slučaja, koža gubi i svoju elastičnost što direktno doprinosi tome da simptomi celulita budu vidljiviji.

Konačno, i to kako se hranimo i koliko smo aktivni uticanje na to da li ćemo imati celulit. Iako simptomi celulita nisu vezani samo za gojaznost, nije tajna da su šanse da se celulit pojavi veće ukoliko imate problema sa viškom kilograma. Isto važi i za nezdravu ishranu i loš životni stil (malo sna, manajk fizičke aktivnosti itd.).

Kako se rešiti celulita?

Postoji više načina da se rešite celulita. Neki od njih uključuju kozmetičke tretmane, kao što su laserski tretmani, masaže i drugi. Mora da ste bar jednom čuli za celulit i njegovo uklanjanje gipsanim bermudama, na primer.

No, simptome celulita moguće je umanjiti ili ukloniti i nekim drugim metodama, koje možete probati i sami kod kuće. Međutim, bilo da se odlučite za prirodne metode ili kozmetičke tretmane, treba da znate da simptomi celulita neće tako lako nestati.

Kada se jednom javi, celulit se jako teško skida, a nikako ne pomaže to što se simptomi celulita sa godinama samo pogoršavaju. Naravno, to ne znači da je sve izgubljeno, ali nije na odmet biti svestan da rezultati neće i ne mogu doći preko noći.

Tretmani za uklanjanje simptoma celulita

Ako želite da simptomi celulita nestanu, ili makar budu manje vidljivi, na raspolaganju vam stoji više kozmetičkih tretmana. Protiv celulita, za početak, možete se boriti nekim  ili minimalno invazivnim metodama kakve su metode zvučnim i svetlosnim talasima.

Prvi razbija nagomilane masne ćelije zvučnim talasima, dok drugi, inače laserski tretman, pokušava da postigne isto samo svetlosnim talasima. Laserski tretman, ipak, podrazumeva ubacivanje male sonde ispod kože kojom se obavlja tretman. Iako ne boli, i dalje se računa u invazivnu metodu.

Zatim, postoje različiti tretmani vakumom koji imaju za zadatak da pokrenu tkivo i način na koji naleže na kou kako bi se smanjio broj neravnina. U suštini, tkivo se tako pomera i popunjava rupice, pa površina kože izgleda glatko.

Tretman gipsanim bermudama takođe može biti vrlo efikasan, jer uključuje pokrivanje delova na kojima se nalazi celulit specijalnom mešavinom gline, gipsa i blata. Telo (najčešće noge i zadnja loža) se potom uvijaju u plastiku i utopljavaju ili pokrivanjem, ili u nekim slučajevima, puštanjem struje.

Svi od prethodno navedenih tretmana nisu naročito opasni, iako im efikasnost dorektno zavisi od tela pacijenta i toga kako ono reaguje na tretman od slučaja do slučaja. Međutim, daleko su problematičniji invazivni tretmani kao što su liposukcija, subcizija ili mezoterapija.

Liposukcija podrazumeva uklanjanje masnih naslaga tako što se one direktno izvlače iz prostora između kože i mišićnog tkiva. No, iako je teoretski pogodna za uklanjanje celulita, liposukcija može samo pogoršati stanje i učiniti da simptomi celulita deluju gore nego pre nje.

Subcizija je zahvat kojim se kidaju tkivna vlakna čija je glavna uloga povezivanje pomenutih slojeva u telu. Ova metoda veoma je riskantna, jer tkiva koja se kidaju direktno povlače kožu i drže je za tkivo, čime se postiže njena čvrstina. Ukoliko je zahvat uspešan, rezultati subcizije mogu trajati i do dve godine.

Konačno, najproblematičnija je mezoterapija u uklanjanju simptoma celulita. Ona uključuje injekcije različitih medikamenata i supstanci u vezivno tkivo čime se imaju razbiti nagomilane masne naslage koje izazivaju celulit. Premda ove injekcije mahom čine vitamini i inače ispitane supstance, retko koja je od njih odobrena baš za ove namene, tj. za uklanjanje celulita.

Takođe, kad god su injekcije različitih supstanci u pitanju, postoji opasnost od alergija i od neželjenih reakcija organizma na njihove sastojke, te se šteta može ogledati i u drugim posledicama, a ne samo u izraženijim simptomima celulita.

Krema protiv simptoma celulita

Protiv simptoma celulita možete se boriti i raznim kremama protiv celulita koje su danas naširoko dostupne, a nisu ni naročito skupe.

Iako je gotovo nemoguće izdvojiti jednu kremu koja je najbolja za uklanjanje celulita i koja bi bila univerzalno rešenje za sve nas, postoji više sastojaka koji garantuju da krema protiv celulita koja ih sadrži zaista može uticati na to da simptomi celulita nestanu.

Postoji grupa supstanci pod imenom metilksantini za koje je dokazano da imaju dejstvo na uklanjanje celulita. U ovom konkretnom slučaju, najkorisniji su kofein, teofilin i aminofilin. Njihova efikasnost bazira se na dejstvu koje imaju na namogilane masti jer ih direktno razgrađuju.

Takođe, i retinol se pokazao kao efikasno sredstvo u borbi protiv celulita. Krema sa retinolom obično se hvali zbog svog dejstva na bore, ali u praksi se pokazalo da i simptomi celulita nestaju ukoliko redovno nanosite kremu protiv celulita sa ovim sastojkom.

Pored njih, postoji i niz drugih prirodnih supstanci koje dobra krema protiv celulita treba da sadrži kako bi delovala na simptome pomorandžine kore. Na primer, ginko biloba dokazano deluje cirkulaciju i štiti ćelije od oštećenja, čime se sve suzbijaju simptomi celulita.

Osim nje, na celulit deluju i bioflavinoidi (posebno iz grožđa), riblje ulje, soja, bršljan, divlji kesten, kokotac, sojin lecitin i drugi. Sve ove sastojke možete uključiti i u ishranu u vidu različitih suplemenata čime napadate celulit i iznutra i spolja.

Ostale prirodne metode u borbi protiv celulita

Već smo spomenuli masaže i njihov značaj za uklanjanje celulita, za početak. Ne samo da direktno menjaju strukturu potkožnog tkiva koje izaziva simptome celulita, već masaže i pospešuju cirkulaciju, hrane kožu i zatežu je. Na taj način masaže čine da simptomi celulita budu daleko manje vidljivi.

Masaže se mogu obavljati ručno ili posebnim masažerima, ali ni u jednom, ni u drugom slučaju ne očekujte da to budu nežne i opuštajuće spa masaže. Kako bi masaža imala uticaj na celulit ona mora biti intenzivna.

Ukoliko se odlučite za tretman masažom, to će od vas tražiti da budete istrajni, jer ćete morati da se podvrgnute minimum 10-12 masaža kako biste videli rezultate. Svaka od njh traje oko 30-45 minuta, a cena ima zavisi od salona za koji se odlučite kao i za sam tip masaže.

Na celulit možete uticati i fizičkom aktivnošću. Vežbanje ne samo da je dobra preventiva protiv celulita, ona je i efikasan način da simptomi celulita nestanu ili se bar smanje. Razlog tome leži u vezi između elastičnosti kože i mišićnog tkiva i simptoma celulita; manja elastičnost znači da će simptomi celulita biti izraženiji.

Vežbe kojima se treba posvetiti da biste uklonili celulit treba obavezno da uključuju istezanje i jačanje mišića onih delova tela na kojima se pojavio celulit. Ovo se, naravno, pre svega odnosi na butine. Zbog toga se treba fokusirati na vežbe za taj deo nogu.

Poznato je da su čučnjevi dobra vežba protiv celulita, ali vam mogu pomoći i vožnja bicikla ili joga. Za razliku od njih, kardio vežbe ne garantuju naročite uspehe iako postoji uvreženo mišljenje da su baš one dobre za uklanjanje celulita. Zbog toga je aerobik u kombinaciji sa vežbama za jačanje mišića možda najidealniji izbor za uklanjanje celulita.

Promenite navike, izbrišite simptome celulita

Nije tajna da je zdrava ishrana ključ i za zdravlje organizma i za lepotu. Isto važi i za celulit.Ukoliko se hranite zdravo, a posebno ako unosite određene namirnice, možete smanjiti simptome celulita ili ih sprečiti tako da se nikad i ne pojave.

Za početak, redovna hidratacija je od krucijalnog značaja. Kako biste se rešili celulita morate unositi dovoljno tečnosti, i to poželjno vode. Takođe, za uklanjanje celulita dobre su i sve namirnice koje imaju visok procenat vode u svom sastavu, pa se zato okrenite njima; pre svih voću i povrću.

Nutricionisti preporučuju krastavac, rotkvice, paradajz, salatu, paprike i mnoge druge namirnice koje vam mogu pomoći da se izborite sa simptomima celulita, ali i ujedno izgubite višak kilograma.

Isto tako, bilo bi dobro da se rešite loših navika koje mogu imati uticaj na nastanak celulita. Jedna takva navika direktno povezana sa simptomima celulita jeste pušenje. Nikotin dokazano smanjuje cirkulaciju i ometa proizvodnju kolagena što za posledicu ima smanjenu elastičnost kože i tkiva.

Tako i koža i vezivno tkivo postaju opušteni i rastegljivi, pa je nagomilanim masnim naslagama lakše da ih rastegnu i stvore neravnine koje su zapravo simptomi celulita. Osim toga, pušenje čini i da koža postane suva, a na suvoj koži simptomi celulita su upadljiviji i izraženiji.

Contractubex protiv ožiljaka

hijaluronski fileri, botoks, prp, vampirski lifting 

 


 

 

 

 

plasticna hirurgija, hijaluronski fileri, botoks, mezoterapija, prp

 

                                    

 

 

 

Go to top