Vrtoglavica (vertigo)?

Vrtoglavica je subjektivan osećaj okretanja prostora, ili predmeta iz okoline i osećaj okretanja  u glavi. Smiruje se mirovanjem u određenom položaju, a pogoršava se kretanjem, okretanjem glave, ili promenom položaja tela. Počinje naglo i može trajati kratko, ili satima i danima. Ponavlja se u određenim situacijama. Može biti praćena mučninom, povraćanjem, gubitkom sluha, šumom u uhu, glavoboljom i poremećajem ravnoteže.

Pacijenti često opisuju osećaj gubitka ravnoteže, magle pred očima, osećaj ljuljanja, opštu slabost…

Uzroci vrtoglavice mogu biti mnogobrojni, od bezazlenih do teških, vezanih za vrlo ozbiljne bolesti mozga.

Najčešći su dobroćudni oblici vrtoglavice, kao što je benigna vrtoglavica i vestibularni neuritis( upala nerva koji je glavni za ravnotežu).

Benigna položajna vrtoglavica nastaje promenom položaja glave ( okretanje u krevetu, ustajanje iz ležećeg položaja, zabacivanje). Osećaj okretanja može biti jak i vrlo neugodan, ali traje kratko i nema dodatnih simptoma. Između napada, osoba se oseća dobro.

Smatra se da je uzrok benigne vrtoglavice poremećaj unutrašnjeg uha. Poseban lek ne postoji. Preporuka je izbegavati pokrete koji uzrokuju vrtoglavicu. Posebnim testom može se postaviti dijagnoza ovog poremećaja.

Vestibularni neuritis počinje naglo jakom vrtoglavicom, mučninom i povraćanjem. Traje nekoliko dana, a zatim se smiruje. Jedan od uzroka je virusna upala uha. Mirovanjem su smetnje blaže i kraće traju. Leči se antihistaminicima i retko antivirusnim lekovima.

Ostali poremećaji koji uzrokuju vrtoglavicu su: Menijerova bolest, bolesti labirinta, trauma glave, odnosno uha...

Uz vrtoglavicu se kod bolesti mozga kao što su tumori, infarkti malog mozga i moždanog stabla javljaju i progresivni gubitak sluha na jedno uho, šum u uhu, glavobolja, poremećaj ravnoteže, pa čak i smetnje govora i gutanja. Jedna od najsigurnijih metoda za otkrivanje takvih bolesi je nuklearna magnetna rezonanca glave. Terapija je hirurška, ili konzervativna.

Degenerativne bolesti vratne kičme i ateroskleroza krvnih sudova mogu dovesti do smetnji u protoku krvi kroz arterije zbog čega kod naglih pokreta glavom, ili dužim zadržavanjem glave u određenom položaju ( čitanje, gledanje TV-a, rad na računaru) dolazi do osećaja vrtoglavice, mučnine, glavobolje, šumova u uhu, osećaja propadanja, a može se  izgubiti i svest.

Osim što je potrebno pregledati vratnu kičmu i krvne sudove vrata, potrebno je proveriti nivo šećera i masnoća u krvi, krvnu sliku i krvni pritisak, kako bi se eventualne promene lečile i usporio razvoj ateroskleroze, a time i rizik od moždanog udara. Poželjno je raditi pasivne vežbe mišića vrata, plivati i umereno se fizički rekreisati čime se poboljašava fizičko stanje i krvotok

Contractubex protiv ožiljaka

hijaluronski fileri, botoks, prp, vampirski lifting 

 


 

 

 

 

plasticna hirurgija, hijaluronski fileri, botoks, mezoterapija, prp

 

                                    

 

 

 

Go to top