Šta je mučnina (nausea)?

 

Mučnina (nausea) predstavlja stanje praćeno neprijatnošću u gornjem delu trbuha, u predelu želuca, praćeno grčevima, gadjenjem, znojenjem, osećajem težine  i potrebom za povraćanjem.

 

Mučnina i povraćanje su veoma česta stanja koja se javljaju kod raznih bolesti i stanja, a veoma retko mogu da ukažu na potencijalno ozbiljne i fatalne bolesti.

  

Uzroci mučnine i povraćanja su brojni i mogu da budu migrena, bolest kretanja (kinetoza), neželjena dejstva hemoterapije, dejstvo alkohola i nekih lekova, gastroenteritis, gastropareza, crevne infekcije i infestacije, vrtoglavica, Adisonova bolest, alkoholni hepatitis, apendicitis, tumorske promene na mozgu i krvarenja u moždanom tkivu, hronična bubrežna insuficijencija, bulimija, Kronova bolest, depresija, kongenitalna adrenalna hiperplazija, dijabetična ketoacidoza, infekcije uha, prisustvo kamenaca u žučnoj kesi i žučnim kanalićima, gorušica, popuštanje srca i infarkt miokarda, Hiršprungova bolest, trudnoća, hidrocefalus, hiperparatiroidizam, hipertiroidizam, crevna ishemija i crevna opstrukcija, sindrom iritabilnog kolona, tumorski procesi na jetri, Menijerova bolest, meningitis, tumorski procesi na pankreasu, porfirija, stenoza pilorusa, radijaciona terapija… Kao što se primećuje, uzroci mučnine i povraćanja su brojni i oni predstavljaju veoma čest simptom u medicini.

 

Kako se manifestuje mučnina?

 

Mučnina predstavlja subjektivan osećaj kod pacijenta koji se karakteriše osećajem težine, neprijatnosti i bola u gornjem delu trbuha, više sa leve strane i potrebom za povraćanjem.

 

Pratioci mučnine su bledilo, znojenje, pojačano lučenje pljuvačke (hipersalivacija), uspored rad srca (bradikardija), snižen krvni pritisak (hipotenzija), otežano disanje i gadjenje.

 

Mučnina u najvećem procentu slučajeva prethodi povraćanju koje donosi znatno olakšanje neposredno nakon pražnjenja.

 

Centralno povraćanje nastupa u slučaju tumorskih procesa na mozgu, ili krvarenja unutar lobanje i karakteriše se povraćanjem bez najave, u mlazu, često tokom noći.

 

Kako se leči mučnina?

 

Pošto mučnina prethodi povraćanju, neophodna je rehidratacija pacijenta parenteralnim i peroralnim putem.

 

Lekovi koji se koriste protiv povraćanja kao simptomatska terapija se nazivaju antiemetici i ovoj grupi lekova pripada klometol.

 

Ostali lekovi koji se mogu koristiti su ondasetron, piridoksin, meklozin i kanabinoidi, benzodijazepini…

Contractubex protiv ožiljaka

hijaluronski fileri, botoks, prp, vampirski lifting 

 


 

 

 

 

plasticna hirurgija, hijaluronski fileri, botoks, mezoterapija, prp

 

                                    

 

 

 

Go to top